400 EVRA KAZNE MESEČNO ZA KUĆU BEZ FASADE: Vlast priprema novi udar na džepove najsiromašnijh

177

Hrvatsko Ministarstvo gradjevinarstva otvorilo je javnu raspravu o predlogu novog Zakona o gradnji i građevinskoj inspekciji, kojim se, između ostaloga, predviđaju kazne za one vlasnike kuća koji na svom objektu nisu izradili fasadu.

Ako ovaj predlog zakona prođe, vlasnik kuće će imati pet godina od početka gradnje da završi fasadu ili mu prete novčane kazne u iznosu od 3.000 kuna (426 EUR) “koje komunalni redar izriče rešenjem u istom iznosu jednom mesečno do izvršenja rešenja”, prenosi Dnevnik.hr.

Dakle, kazne se neće dobijati jednokratno, nego svaki mesec, sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtev da dovrši fasadu.

Takođe, prema predlogu zakona, od dobijanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno tri godine, odnosno od dobijanja građevinske dozvole do dovršenja fasade ukupno može proći osam godina i ni dana više.

U Ministarstvu gradjevinarstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.

Još važnije, ovaj prijedlog Zakona odnosit će se na novu gradnju, a za stare građevine bez fasade odluka će biti donesena naknadno.