AKO ŽELITE ZDRAVLJE SVOJOJ DECI, Danas se pomolite ovim rečima Svetom Simeonu

711

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star

Sveti Simeon bio je jedan od znamenite Sedamdesetorice kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik. Prevodeći proroka Isaiju, i deo gde se kaže: “Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina”, on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč “djeva” i zameni je sa rečju “devojka”, i tako i prevede na grčki. U tom trenutku javio mu se anđeo Božji i odvratio ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od device.

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: “Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje”. A tu se zadesila i Sveta Ana koja je i sama prepoznala Isusa i to svima objavila. Nedugo potom, Simeon je preminuo, a danas se smatra zaštitnikom dece, pa pravoslavni vernici danas obično mole dve molitve, jednu za malo dete i jednu za bolesno dete.

Molitva za malo dete

O Gospode silni, pomiluj i spasi!

I plamičak ovaj smrću ne ugasi!

Detence je ovo ko plamičak sveće,

A bure su svetske i po zvezde strašne;

Slabičak se oganj pod pepeo preće

A pod Tvoju ruku čovečije duše.

Kad se vode dignu i dođu do guše,

I plamen se smanji i oganj ovlaži,

Sponsored Links:

O Gospode spasi, smiluj se, ublaži!

Tako David prorok Tebi se moljaše

Mada on buktinja golema bejaše,

A nejako dete u podnožju neba

I od zlobne želje bolno se koleba

I od zlobne misli zaboli ga glava,

Svaki vetrić zlobe njega raslabnjava.

Ugasilo bi se brzo od vetrova burni’,

Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni.

Sponsored Links:

O Gospode, i sad pomiluj i spasi,

I plamičak ovaj smrću ne ugasi!

Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca,

Sponsored Links:

Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

Molitva za bolesno dete

Gospode Isuse Hriste, Ti si došao u ovaj svet kao dete, a iako si istiniti Bog, živeo si u poslušnosti svojim zemaljskim roditeljima. Daj da Tvoje čedo (ime) bodro podnese teret koji mu je nametnut i da bude poslušno onima koje si Ti predvideo da se o njemu brinu. Molimo Te molistivo: pogledaj na njega i u Svojoj neizmernoj ljubavi olakšaj mu patnju. O, Gospode Bože naš, pošalji Svog svetog anđela da ga izleči da bi dostigao punoću života i služio Ti u veri i zahvalnosti u srcu i daruj da postane naslednik Tvoga Nebeskog Carstva. Jer si Ti, Hriste Gospode naš, lekar duše i tela i Tebi slavu uznosimo sa Ocem i Svetim Duhom, sada, svagda i u vekove vekova. Amin!

izvor: (espreso.co.rs)