“Tramp nema snažne stavove niti znanje o zbivanjima u svetu. Nije čitao o spoljnoj politici pa mora da uči u hodu.

Sumnjam da bi mogao da pronađe Srbiju na karti”, izjavio je Majkl Kejzin, profesor istorije na univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

– Verovatno će menjati mišljenje kad god pomisli da je došao na ideju bolju od prethodne. Ne zaboravite i da svaki vojni uspeh znači veliki podsticaj za predsednika, makar bila reč i o samo jednoj akciji poput one u Siriji istakao je Kejzin

Srbija, koja je i sama na početku veka imala koristi od američkog angažovanja, na kraju veka postala je meta meričkog intervencionizma inspirisanog američkim predsednikom Vudroom Vilsonom.

Iako Kejzin ističe da se između ta dva događaja dogodilo mnogo toga, tačno je da je s Vilsonom počela era u kojoj je Amerika preuzela obavezu da deluje kao svetski policajac, kao što se desilo sa Klintonom devedesetih.

– To je ta ideja da mi idemo u rat samo iz ispravnih razloga. Gledali smo u i u Vijetnamu, ili na Kubi, pri čemu je bilo jasno da naše intervencije nisu služile najboljim interesima zemalja u kojima smo intervenisali – objasnio je istoričar i dodao da iako je Vilson pobedio na izborima pod sloganom “On nas je sačuvao rata”, a onda Amerikance ubedio da moraju u rat, nikad nije rekao da ga ne zanimaju dešavanja u svetu i nikad nije koristio Trampovu krilaticu “Amerika na prvom mestu”.

– Kad je reč o Trampu, on je rekao da ga ne zanimaju sukobi u svetu, ali je isto tako rekao i da želi da američka vojska bude nadmoćna.

S obzirom na njegov mačo stav prema svetu, uopšte me ne čudi da je počeo da koristi američku vojnu silu – istakao je Kejzin.

(Izvor: Webtribune.rs/Politika.rs)