SAD nisu na vreme shvatile da su Rusija i njen saveznik Bašar el Asad odlučili da pobede u sirijskom ratu i sada je kasno za reakciju, jer Putin zaista pobeđuje, smatra bivši američki ambasador pri UN DŽon Bolton.

“Vladina vojska Sirije” na korak je od zauzimanja Alepa, a to će ozbiljno uticati na ishod rata.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Zato Rusija i sirijske vlasti neće dozvoliti spoljnim snagama da utiču na situaciju, smatra Bolton.

“Rusija je upozorila SAD da ne sme napadati snage sirijskih vlasti i da takva intervencija može imati `užasne tektonske posledice` ne samo na teritoriju Sirije, već i na čitavom Bliskom istoku”, podseća on.

Bolton smatra da je Putin “naredio SAD i njihovim saveznicima da `kupe prnje` iz Sirije”.

“Asad je sada na korak od toga da ostvari svoj strateški zadatak koji je sebi postavio na samom početku. I ja mislim da više ništa ne može promeniti situaciju”, navodi Bolton za “Foks njuz”.

On priznaje da su Asad i Rusi dali snagama sirijske opozicije mogućnost da napuste grad, ali navodi da on “ne bi verovao Asadu”.

Ruski portali, komentarišući Boltonove optužbe za “ratne zločine”, podsećaju da su SAD, od Iraka, preko Savezne Republike Jugoslavije do Libije i Sirije, izazvale niz ratova i agresija, kao i teška stradanja miliona ljudi, ali da niko iz američkog i zapadnog vrha nije optužen za bilo koji zločin.