Časopis “How Stuff Works” naveo je 10 razloga zašto je ovaj Srbin “bog nauke”

Sajt koji se bavi izumimaa i tehnologijom, sastavio je listu od 10 razloga zbog koji je Tesla, koji je rođen na današnji dan 1856. godine, “bog nauke”.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

10. Uočio je potencijal

U vreme kada su se poslovna carstva gradila na temelju jedne ili dve dobre odluke a dolar bio svemoćan, Tesla je uvek bio fokusiran na svoj rad.

Njegovi izumi bili su ispred svog vremena i nepojmivi njegovim savremenicima ali je on kao siromašan naučnik boreći se za novčana sredstva kako bi ostvario svoje ideje, zaboravio da patentira mnoga svoja genijalna otkrića.

9. Bio je vizionar i sanjao je velike snove

Nakon što je njegova naizmenična struja “pobedila” Edisonovu jednosmernu 1893. Tesla je dobio priliku da ostvari dečački san i iskoristi snagu Nijagarinih vodopada.

Iako su mnogi sumnjali u njegovu zamisao, Tesla je 1896. snagom vodopada osvetlio Bafalo a nekoliko godina kasnije i Njujork. Sanjao je o prenošenju energije preko čitave planete pa samim tim i prenošenju informacija.

8. “Zrak smrti” (Death Ray)

Uoči Drugog svetskog rata, Tesla je predstavio ideju takozvanog “mirovnog zraka” koji bi zauvek zaustavio ratove. Zamislio je antiratni uređaj, neku vrstu Kineskog zida koji bi čuvao granice. Novine (Njujork tajms) su to predstavile drugačije – “Tesla, 78, otkriva zrak smrti”. Za života nije uspeo da predstavi funkcionalni model.

7. Ćudljivost je karakteristika genija

Neki tvrde da je Tesla svoje izume konstruisao isključivo u glavi za razliku od njegovog protivnika Edisona koji ih je ispitivao, isprobavao i pravio prototipove.

Sam Tesla je tvrdio da mu ideje ulaze u glavu putem zaslepljujućih bleskova, a patio je i od audio i vizuelnih halucinacija, bio je hipersenzibilan na vibracije i jaku svetlost, bio je opsednut brojem tri i strahovao je od okruglih predmeta poput ženskih bisernih ogrlica.

Sponsored Links:

U svojoj hotelskoj sobi držao je golubove, a kada mu je jedan kolega pokazao neprokuvanu vodu pod mikroskopom do kraja života jeo je samo kuvanu hranu. Iako su mnogi verovali da je veliki naučnik imao psihičkih problema, njegove “bubice” mu nisu smetale u društvenom životu budući da su ga novinari i prijatelji opisivali kao šarmantnog, skromnog i elokventnog čoveka.

6. Merna jedinica nazvana je po njemu

Merna jedinica magnetne indukcije je “tesla” a to je čast koju ne dobija baš svako, piše sajt.

5. Bio je plodan naučnik

Tokom svoje duge karijere, Tesla je registrovao 11 američkih patenata i oko 300 svetskih. Razvio je neka od prvih neonskih svetala, kao i fluorescentna svetla, i izumeo je vozila koja se kontrolišu putem radija.

4. Podario nam je radio

Radio je rezultat brojnih istraživanja i inovacija ali je Tesla razvio njegovu osnovnu tehnologiju. Dve godine pre Markonijevih eksperimenata sa ovom tehnologijom, Tesla je držao predavanje na temu bežičnog prenošenja energije a 1894. sastavio je i malu, prenosnu radio stanicu. Maksvel je razvio teoriju elektromagnetskih talasa, Herc je otkrio kako ih prenositi, ali bez Teslinog zavoja i drugih izuma ne bi bilo radija.

3. Tajne laboratorije

Tesla je imao dve laboratorije. Jednu je 1899. sagradio u Kolorado Springsu kako bi se bavio misterijama visoke voltaže i visokofrekvencijskog elektriciteta. Druga, Vardenklif, bila je bliža njegovom domu na Menhetnu.

Sponsored Links:

Tamo mu je na raspolaganju bio toranj visok 57 metara i težak 45 tona postavljen iznad 36 metara dubokog bunara, a 16 gvozdenih cevi bilo je zabodeno 90 metara u zemlju. Ovom “mašinom” Tesla je planirao da emituje struju kroz Zemlju “kako bi cela kugla podrhtavala”.

2. Bio je tragična figura

Tesla se borio protiv bogatijih protivnika koji su imali bolje veze od nejga. Edison je izbrisao njegovo ime i preuzeo slavu vezanu za struju a Markoni ga je pretekao na radio tržištu a ljubav prema nauci košala ga je slave, bogatstva, zdravlja. Kada je J.P. Morgan prestao da finansira njegov Vardenklig, Tesla je, kako kažu, doživeo nervni slom.

Sponsored Links:

1. Glavni razlog zbog kojeg Teslu sajt naziva “bogom nauke” jeste taj što je svetu podario struju.

Teslin sistem naizmenične struje pokreće svetsku industriju i osvetljava naše domove dok se Edisonov sistem koristi uglavnom u baterijama. Njegovi izumi omogućili su prenos energije, a Tesla je uvideo i značaj i potencijal tudjih izuma pa je otkrio potencijal Faradejevog transformatora i generatora i na taj način “upregnuo elektricitet” da obavlja poslove umesto nas,