„Nikada se nismo oporavili od rata, ni mi ni ovo mesto. Ovo je Hrvatska koju mnogi ne žele da vide.“

 

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Britanski Telegraf objavio je priču čitatelja o “Hrvatskoj koju vam ne pokazuju u brošurama“, a autor članka bio je u Rovinju za koji kaže da “maskira mračnu istoriju države o kojoj posetioci grada malo znaju“.

U tekstu se navodi kako je autor članka Džoš Džons dobio nagradno putovanje u Rovinj i obilazak autobusom po ostatku Hrvatske.

YouTube/ Printskrin

– Stigli smo u cik zore kada je sunce počelo da se izdiže iznad Jadranskog mora. Šetali smo po kamenim ulicama grada i uskoro stigli do autobuske stanice. Sve je izgledalo divno, a krovoi okupani suncem dok je u pozadini more ulivali su osećaj mira. Udaljavali smo se od Rovinja ka našoj sledećoj destinaciji – priča svoj put Džoš.

On je u tekstu naveo kako je Hrvatska zbog svojih lepota postala popularna u zadnje vreme, ali da malo ko zna kakvi su sve užase i stradanja pretrpeli gradovi, pa i Rovinju. Kako je put autobusom odmicao, na putu od obale do Plitvičkih jezera primetio je kako se sela menjaju i kako postaju sve manje i manje privlačna. Kako je autobus vozio sporo zbog gužve, Džoš je mogao posmatrati okoliš.

Foto: Wikimedia/Modzzak

– Mesto je izgledalo zarobljeno u devedesetima. Betonske sive kuće koje se urušavaju, snažan kontrast rovinjskom mozaiku zgrada raznih boja. Mnoge od zgrada bile su izrešetane rupama od metaka. Malo dalje naišao sam na tenk koji se raspada u rđi, baš kao i grad u kome se nalazio – naveo je on.

Foto: Wikimedia/Seiya123

“Ovde nikada ne dolaze turisti”, rekao mu je jedan meštatin koji se tu stvorio. “Nikada se nismo oporavili od rata, ni mi ni ovo mesto. Ovo je Hrvatska koju mnogi ne žele da vide”, pomireno mu je rekao čovek sa tugom u glasu.

Foto: Wikimedia/Modzzak

– Pitao sam se koliko turista, koji mirno leže na svojim ležaljkama u Rovinju znaju za ovo mesto. Shvatio sam da me autobus, koji me vozi na još jedan od hrvatskih turističkih bisera nije proveo kroz ovaj grad, ni ja ne bih znao. Daleko je to od Hrvatske koju vidimo na idiličnom Mediteranu – opisao je Džoš svoj doživljaj.

Na kraju je došao u Plitvice, deo “Hrvatske koju ljudi vole da vide” i “onaj deo sa brošura i razglednica”. “Ali putovao sam do njih kroz zaboravljenu prošlost zemlje“, zaključio je ovaj turista u svom putopisu.

Foto: Wikimedia/Petar Milošević

(Izvor: Telegraf.rs)