Najstarija ćerka nekadašnjeg predsednika Iraka Sadam Huseina dala je prvi intervju za zapadne medije od njegove smrti.

Najstarija ćerka nekadašnjeg predsednika Iraka Sadam Huseina dala je prvi intervju za zapadne medije od njegove smrti.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

U intervjuu za „CNN“ Ragad Husein (48) govorila je o svom ocu, Iraku danas, Islamskoj državi i Donaldu Trampu.

Sadama Huseina, koji je vladao Irakom od 1979. godine, svrgnula je i zarobila koalicija predvođena Amerikom 2003. godine.

U decembru 2006. godine on je obešen.

Ragad Husein rekla je da nikada nije videla trenutak očeve smrti iako su ga emitovale televizije. Sadam je do poslednjeg trenutka ostao prkosan, odbio je da mu stave kapuljaču i nije pustio ni suzu kada su mu namakli omču.

– Detalji njegove smrti su ružni i bolni, ali to je časna smrt, smrt koja je donela ponos meni mojoj deci, mojim sestrama i njihovoj deci, svima koji ga vole – rekla je Ragad.

Ona i njena porodica su pobegli u Jordan nakon invazije u Iraku i danas još uvek tamo žive.

Nakon Sadamove smrti, za koju su zvaničnici sa Zapada poput tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša rekli da će doneti vladavinu prava u Irak, u zemlji nije zavladao mir, već su i narednih deset godina obeležili razni sukobi i nasilje između pripadnika raznih vera.

Ragad Husein kaže da je za haos u zemlji i ostatku sveta kriva Amerika, i nada se da će njen novi predsednik Donald Tramp biti drugačji od svojih prethodnika.

– Ono što se odmah vidi je to da ovaj čovek (Tramp) ima visok nivo političke senzibilnosti koja se veoma razlikuje od njegovih prethodnika. On je ukazao na greške drugih, naročito onih koje se tiču Iraka, što znači da je on svestan grešaka počinjenihu Iraku i onoga što se desilo mom ocu – rekla je Ragad.

Tokom svoje kampanje Tramp je rekao da se protivio ratu u Iraku, ali je javno podržao invaziju u intervjuima pre i posle rata. I dok je govorio da je Sadam bio „loš momak“, Tramp je hvalio njegovu efikasnost u borbi protiv terorista.

Nedavno je iračka vlada optužila članove Sadamove porodice da podržavaju sada nezakonitu partiju „Baath“ čiji je lider bio pokojni diktator. Ragad je to negirala i rekla da se ne bavi politikom.

Sponsored Links:

Još skorije Ragad su optužili da podržava Islamsku državu i da navija da militanti zadrže Mosul.

(Izvor: Srbin.info)