U ljetopis Gornjeg ostroskog manastira jeromonah Serafim Kasic 20. avgusta 1958. g. prepisuje originalno pismo o cudu kojega je Svetac udostojio 1950. godine jereja Panta Bulatovica, prilazuci i sam original, i dopunjava ga svojim objasnjenjima:

„7/20. avgusta 1958. godine dodje na poklonjenje Svetom Vasiliju svestenik Panto Bulatovic sa svojom porodicom iz Prijepolja. Posto je jerej Panto sa svojom suprugom i djecom pristupio Svetom Vasiliju, molio se i Svecu zahvalio, sto mu je prije osam godina uslisio molitvu i podario musko cedo, kome je iz zahvalnosti prema Svetom Vasiliju i dao njegovo ime – Vasilije.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Posto smo izisli iz crkve, ispricali su mi taj slucaj on i njegova supruga. Ja, kad sam ih saslusao, ispricao sam im kako ja prikupljam i biljezim cudesa Svetog Vasilija. Zamolim jereja Panta da mi taj dogadjaj opise i pismo posalje postom.

Bratu u Hristu jereju Pantu Bulatovicu se najljepse zahvaljujem na pismu, koje mi je poslao i tacno opisao cudotvornu moc Svetog Vasilija, koju je pokazao nad njime i njegovom suprugom.

Pismo glasi:
„U Prijepolju,
septembra 1958.

Dragi oce Serafime, dolaskom mojim sada da se poklonim sa porodicom Svetom Vasiliju Cudotvorcu, mnogo sam srecan sto sam video da ima u Tebi dostojnog sluzitelja te najvece srpske svetinje, jer je kroz Sveca i to celo mesto je sveto.

Prije osam godina dolazio sam tamo sa svojom suprugom Draginjom, te smo se molili Bogu i svetom Vasiliju za jedno musko dijete, poslije tri scerke koje su nam se rodile bile. Nasa je vjera uvijek bila jaka, pa i toga puta, u Velikog Cudotvorca, da smo prosto bili uvereni da ce nas Bog i Sveti Vasilije nagraditi muskim djetetom.

I zaista nas je bogato nagradio – dao nam je musko dete (dakle, godine 1951. – prim. prir.), koje vec ima sedam godina a kome je ime Vasilije.

Uvek se sa najvecom verom molimo Svetitelju, pa i Tebe, dragi oce, molimo da se cesce setite nas u molitvama Svetom Vasiliju Ostroskom.

Poslao je bio iguman Arsenije Popovic ovih 100 dinara na Civot Svetitelja da metnemo, ali smo ga u cedulji omaskom vratili natrag, pa to Vi mozete uciniti sada.

Poljubite Svetitelja sa mislima da to cinite umesto mene, skromnog sluge njegovog, koji, iako sam u daljini, u mislima i ljubavi uvek sam pored njega.

Oca Lukijana, Tebe oce Serafime, ta dva djaka i babu bratski voli i pozdravlja, Vas u Hristu brat Panto Bulatovic, svestenik, sa porodicom.“