DA KROV NIJE PROKIŠNJAVAO, NIKAD NE BI SAZNALI: Tavan porodične kuće godinama krio neverovatnu tajnu!

3

Vlasnici kuće u francuskom gradu Tuluzu krenuli su da popravljaju krov koji je prokišnjavao, ali je ova misija prekinuta nakon senzacionalnog otkrića na tavanu. Otkrivena slika identifikovana je kao izgubljeno remek delo italijanskog slikara sa prelaza iz 16. u 17. vek, Karavađa i procenjena je na 120 miliona evra.

Stručnjak za francusko slikarstvo Erik Turkin rekao je da je krvava biblijska scena Karavađova slika „Judita odrubljuje glavu Holofernu“, naslikana na početku 17. veka, a stotinak godina kasnije nestala bez traga. Turkin je, doduše, priznao i da će autentičnost nepotpisane slike uvek biti upitna i autorstvo se možda nikad neće utvrditi do kraja. Sliku su pronašli vlasnici kuće na jugozapadu Francuske kad su istraživali gde im tačno krov prokišnjava. Slika je odmah potom poslata na obradu.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:
„Vrlo karakteristično svetlo i energija tipična za slavnog slikara, a sve je oslikano bez ikakvih korekcija, sigurnom rukom. To sve sugeriše da je slika autentična. Pogledajte kako su joj naslikani nokti, s trunkom bele boje, a bez ikakvih promena. To može samo vrhunski umetnik, neko s autoritetom’, rekao je u utorak Turkin.

Njegovo je mišljenje podržao i jedan od najvećih stručnjaka za Karavađove slike, Nikolas Spinoza, bivši upravnik muzeja u Napulju. Naime, slavni slikar (pravog imena Mikelanđelo Merisi) naslikao je dve verzije scene u kojoj jevrejska heroina Judita odrubljuje glavu generalu Holofernu. Jedna je verzija izložena u Nacionalnoj galeriji u Rimu, a postojanje druge verzije poznato je zahvaljujući savremenoj kopiji flamanskog slikara Luisa Finsona.

Smatra se da je original nestao početkom 18. veka, a sasvim je moguće da je od onda ležao na tavanu kuće u Tuluzu. Francuski ministar kulture zabranio je prodaju slike dok se ne pokuša skupiti novac i otkupiti je za Luvr, a ako se konačno utvrdi autentičnost, slika će vrediti otprilike 120 miliona evra. Čak ako se pokaže da je slika Finsonova kopija, vredeće više desetina miliona evra. U svakom slučaju, porodica koja je pronašla sliku može smatrati da je dobila pravi džek-pot!

(Izvor: Bktvnews.com/Jutarnji.hr)