Francuskinja Žana Kalman, ostaće upamćena po ugovoru koji je 1965. potpisala sa jednim advokatom.

Kao da je filmska priča. Francuskinja Žana Kalman je žena koja će u istoriji ostati upamćena kao jedna od najdugovečnijih osoba na svetu pošto je proživela 122. godine života. Ona je rođena 1875, a umrla 1997. godine i ceo svoj život provela je u gradu Arlu.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Pored toga što je bila živi svedok brojnih istorijskih dešavanja, ona će ostati upamćena i po jednom ugovoru.

Naime, radi se o tome da je Kalmanova 1965, kada je imala 90 godina, potpisala ugovor sa odvokatom Andre Francisom Rafrejom. Po tom ugovoru, advokat se obavezao da joj plaća 2.500 franaka mesečno, a on bi nakon njene smrti dobio njen stan, pošto ona nije imala naslednika.

Advokat je 1965. imao 47 godina. Rafrej je svoje obaveze uredno izvršavao. Međutim, ono na šta on sigurno nije računao jeste da će Kalmanova živeti duže od njega. Naime, 1997. advokat je preminuo, a do te godine on joj je platio iznos od oko 180.000 dolara, što je dvostruko više od vrednosti njenog stana.

Posle Rafrejove smrti, njegova supruga je nastavila da plaća mesečnu nadoknadu Kalmanovoj. Tokom svih tih godina, Žana je imala običaj da kaže da se ona takmiči sa Metuzalemom, koji je simbol dugovečnosti.

Inače, Kalmanova, koja je nadživela svoju ćerku i unuka i koja je bila upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svetu, izjavila je da je za njenu dugovečnost „odgovoran“ način ishrane i života.

Ona je oduvek bila aktivna, bicikl je prestala da vozi tek u 100. godini, a tokom svog žvotnog veka je tvrdila i da je maslinovo ulje kojim je trljala kožu „krivac“ za njenu dugovečnost.

POGLEDAJTE VIDEO: