Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini.

Dačić je, na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, poručio: “Mi nismo kolonizatori i ne dozvoljavamo da se tako o nama govori u SB UN”.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

“O kakvom kolonijalizmu vi pričate? Ovde sede zemlje koje su se oslobađale od kolonijalizma.

Na Kosovu se nalazi prvi glavni grad Srbije, srpske crkve, vi mislite da je dovoljno što ste ovde došli i što vas podržavaju zapadne zemlje da možete da pričate neistine”, rekao je šef srpske diplomatije.

On je, u replici, primetio da se iz govora Čitakuove o Kosovu može videti kako se zamišlja da izgleda idealna zemlja.

“Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu.

O kakvoj državi vi govorite?”, rekao je on.

Dačić se osvrnuo i na bombardovanje Srbije, rekavši da je takva odluka bila nelegalna i doneta bez odluke SB UN.

“Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, vi niste Kosovarka, vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost”, naglasio je Dačić.

On je poručio da Srbiji nije potrebna podrška nikoga sa strane.

“Dajte da mi rešimo probleme, vi se krijete iza velikog brata.

Neće vam rešenje niko doneti kao što vam ga je doneo na bombama 1999. godine. To je vreme završeno, na vašu žalost”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku rekla je u SB UN u Njujorku da Beograd nema nikakva prava na vlasništvo nad kompleksom “Trepča”.

Sponsored Links:

(Izvor: Vestinet.rs)