Lovorov list se u staroj Grčkoj smatrao simbolom pobede i uspeha u poslu. Vence od ovih zelenih listova nosili su pobednici u različitim bitkama i sportskim takmičenjima

Lovorov list se hiljadama godina unazad smatra svetom biljkom. Odličan je dodatak jelima, daje hrani specifičnu aromu i činije ukusnijom, pomaže kod mučnine i regulisanja šećera u krvi, a čaj od lovorovog lista umiruje kašalj.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Lovorov list može i odeći koju ste greškom ofarbali da vrati provobitnu boju, a postoje i brojna verovanja koja tvrde da ova biljka pomaže u privlačenju sreće i bogatsva u kuću. Tako se veruje da je lovorov list “moćan talisman” finansijskog blagostanja, te i da će na ovaj način privući novac.

– Ako idete na važan sastanak, a posebno onaj koji se tiče vaših finansija, trebalo bi da držite u ruci (ili, u najgorem slučaju, u rokovniku) mirisni lovorov list. To će vam dati samopouzdanje i doneti sreću.

– Da biste uvek imali novca u novčaniku, u njega treba staviti mali lovorov list – u tajni džep. To će privući nove novčanice.

– Stavite lovorov list na mesto na kom čuvate novac. Ovaj ritual će pomoći da se ubrza rast bogatstva.

– Kada je mlad Mesec napišite želju na listu lovora i pokušajte da ga tom prilikom ne oštetite.Stavite ovaj list na skrovito mesto sa novcem, a kada Mesec bude bio pun,spalite ga. Pepeo prospite napolje i očekujte da se vaši snovi uskoro ostvare.

– Kad je Mesec pun proropržite lovorov list u tiganju na blagoj vatri Da bi pojačali aromu savetuju da se listovi lagano pokapaju maslinovim uljem. Кada sadržaj tiganja zamiriše isključite šporet i pustite da miris uđe u sve prostorije.

Lovorov list od davnina je cenjen kao vrhunski začin koji jelima daje posebnu aromu, ali i kao prirodni lek koji deluje protivupalno i antiseptički.

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalijum, bakar, mangan, kalcijum,gvožđe, cink, magnezijum, selen) i vitaminima grupe B koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalan rad živaca i mišića.

Lovor se koristi u lečenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume kao i kod nervoze i nesanice.

Eterično ulje lovora odlično je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i virusa.

Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.

Sponsored Links:

Čaj od lovora

3 sveža ili suva lovorova lista iscepkajte na manje komade ili ih sitno naseckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.

Sklonite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite.

Čaj od lovora efikasno pomaže kod bolova u grlufoto: Profimedia

Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i 1-2 kašike domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno.

Lovorov sirup

Pripremite 6 svežih ili 8 suvih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašike smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna.

izvor: (espreso.co.rs)