DEČAK PREMINUO OD STRUJNOG UDARA U KUPATILU: Električar prethodno proveravao instalacije, pa napravio SMRTONOSNU GREŠKU

2

Jedan električar iz Mađarske osuđen je na godinu i 10 meseci zatvora, dve godine uslovno, zbog krivičnog dela Nesavesno ugrožavanje u obavljanju delatnosti koje je prouzrokovalo smrt.

Naime, električar se tereti da je pre izvesnog vremena izvodio radove na elektroinstalacijama u jednoj porodičnoj kući, a dečak je nakon dva dana preminuo od strujnog udara.

Tokom suđenja saznalo se da je električar vršio ispravke na instalacijama prema željama vlasnika objekta. Međutim, postavka starih instalacija je bila nejasna i nije dobro urađena, te nije postojalo ni uzemljenje.

Istragom nije moglo da bude ustanovljeno kada je tačno došlo do po život opasnih sprovođenja instalacija, ali je ustanovljeno da električar, iako je video da su postojali brojni propusti na starim instalacijama, ništa nije učinio da iste otkloni.

Nakon njegovih radova, došlo je do pregrevanja i probijanja struje, koja je na kraju i ubila dečaka u kupatilu. Kobnog dana dečak je bio sam kod kuće i ušao je da se tušira. U jednom trenutku dodirnuo je cev radijatora koji je bio pored kade i udarila ga je struja. Telo deteta pronašla je majka u kadi punoj vode. Hitna pomoć je stigla odmah po pozivu, ali nije uspela da reanimira dečaka.

Elektirčaru je zabranjeno i da se bavi elektroinstalaterskim radovima 18 meseci, a dužan je da plati i troškove postupka.

Izvor: Telegraf.rs/Kurir.rs