DRŽAVA ZABRANILA PRISTUP NA OVOM MESTU ZBOG ZMIJA OTROVNICA – velika smrtnost čak i sa PROTIVOTROVOM

884

Jezivo

OSTRVO zmija, koji se nalazi samo 30 kilometara od obale brazilskog grada Sao Paola, zaista opravdava svoje ime. Mada satelitski snimci pokazuju obilje vegetacije, stenovite obale i kristalno čisto more, ovo ostrvo je leglo zmija.

Ovo ostrvo lokalno poznato je pod nazivom Ilha de Queimada Grande, a njegova površina iznosi tek 0,45 kilometara kvadratnih. U prevodu, na celoj planeti ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća. Gde god da se okrenete, videćete – ne jednu, već njih nekoliko.

Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mestu. Prema predanju, jedini trag ljudskog postojanja na ostrvu je svetionik koji je sagrađen u 1900-im. Svetioničar je na ostrvu kratko živeo sa svojom porodicom, dok mu sablasna stvorenja nisu upuzala u kuću kroz otvorene prozore i masakrirala ukućane svojim otrovnim zubima.

No, odakle toliko zmija na tako malom mestu? Jamičarke iz porodice ljutica ostale su zarobljene na ostrvu kada je porastao nivo okeana i odvojio ostrvo od kopna. Kako na ostrvu nisu imale prirodne neprijatelje, uspele su da se masovno razmnože. Štaviše, iako su na ostrvu imale obilje hrane, naučile su da skaču i hvataju ptice u letu.

Smrtonosna vrsta koja živi na ostrvu odgovorna je za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. Ako posle ugriza ne primite lek, smrtnost iznosi oko 10 posto, dok su šanse za preživljavanje sa protivotrovom samo tri posto. Prestanak rada bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crevima i nekroza mišićnog tkiva samo su neki od simptoma koji se javljaju posle ugriza.

izvor: (srbijadanas.com)