Krajem juna guverner Kalinjingrada Anton Alihanov ocenio je da bi između 40 i 50 odsto robe koja stiže u enklavu moglo da bude podložno restrikcijama.

Sponsored Links:

Kremlj je saopštio danas da ruski i beloruski predsednik rade na zajedničkim merama kao odgovor Litvaniji koja zabranjuje tranzit određene robe ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Enklava Kalinjingrad, koja se nalazi između Poljske i Litvanije, velikim delom se snabdeva železnicom iz kontinentalne Rusije.

Primenjujući evropske sankcije uvedene zbog ruske ofanzive u Ukrajini Viljnus od druge polovine juna više ne dozvoljava prolaz određene robe preko svoje teritorije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko su u telefonskom razgovoru stavili naglasak na situaciju nastalu zbog “nelegalnih sankcija koje je uvela Litvanija, i u tom kontekstu razgovarali o mogućim zajedničkim merama”, naveo je Kremlj u saopštenju.

Osim granice sa Kalinjingradom Litvanija nema drugu granicu sa Rusijom. Ona međutim ima granicu od oko 680 kilometara sa Belorusijom, glavnom saveznicom Kremlja, i pozadinskom bazom za rusku vojsku tokom njenog napada na Ukrajinu.

U toku su pregovori između Rusije i Evropske unije, i Moskva traži ukidanje restrikcija koje sprečavaju tranzit robe, i primenu sporazuma iz 2002. godine kada su baltičke republike, bivše sovjestske republike, ušle u EU.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Krajem juna guverner Kalinjingrada Anton Alihanov ocenio je da bi između 40 i 50 odsto robe koja stiže u enklavu moglo da bude podložno restrikcijama, od uglja do metala, preko građevinskog materijala, alkohola i tehnoloških proizvoda. Moskva je obećala “ozbiljne” posledice Litvaniji ako se tranzit ponovo ne uspostavi.

izvor: (srbijadanas.com)