ISTORIČAR i publicista prof. dr Srđa Trifković izjavio je da zahtevi EU za nametanje sankcija Rusiji nisu propraćeni ni šargarepicom.

Sponsored Links:

– Oni kažu da Srbija mora, uostalom to smo čuli i od zamenice pomoćnika američkog državnog sekretara za evroazijska pitanja, da Srbija mora da prihvati princip uzajamnog priznanja sa (lažnom) državom Kosovo. Sam termin uzajamno priznanje je krajnje iritantan i bezobrazan jer on implicira i da je Srbiji jako stalo da bude priznata od te važne države, ali istovremeno sasvim je jasno da zahtevi za nametanje sankcija Rusiji nisu propraćeni nikakvom šargarepicom – kazao je profesor Trifković.

Ističe da Srbija nikada neće ući u EU.

– Drugim rečima, pre svega priča o evropskom putu Srbije je laž, ja sam možda i jedina ličnost na srpskoj političkoj sceni koja već 22 godine, od 5. oktobra 2000, ponavlja kao Švaba tralala, da Srbija nikada neće ući u EU. Ja sam za to uvek imao i jasne argumente zašto se to neće desiti: oni su pre svega kulturološke prirode, zato što ključne zemlje u EU predvođene Nemačkom u Srbiji vidi remetitelja i trn u oku sopstvenim geopolitičkim planovima. Integrisanje Srbije bi jedino bilo moguće u slučaju da se Srbija potpuno odrekne svog nasleđa, svog identiteta, da prizna da su Srbi počinili genocid u Srebrenici, da je Srpska pravoslavna crkva remetiteljski faktor koji treba suzbiti tako što će biti posebne nacionalne crkve u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji itd. Dakle, da počini nacionalni suicid. Samoubistvo.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

I zato smatram da ni po koju cenu ne treba prihvatiti nametanje sankcija Rusiji jer pre svega moralna, ali i materijalna cena takvog poteza bila bi za Srbiju katastrofalna uključujući i gubitak jedinog kapitala koji ima iz devedesetih, koji ima pre svega od onih 78 dana 1999. godine. A ne bi dobila apsolutno ništa osim sopstvenog sunovrata, gubitka samopoštovanja i konačno možemo reći terminalno gubitka bilo kakve nade u oporavak geostrateških pozicija – smatra Srđa Trifković.

Ističe da su evropski birači izgubili moć odlučivanja nad sopstvenom sudbinom.

– Ničija nije gorela do zore, pa i ovo što se događa sa Evropom odraziće se pre ili kasnije i na raspoloženje običnih evropskih birača kada shvate koja je bila cena tog povinovanja američkom diktatu i kada shvate kada se malo ohlade duhovi od sadašnje rusofobne histerije do koje mere su izgubili moć odlučivanja nad sopstvenom sudbinom i pretvorili se u istoj meri u satelite transatlantskog hegemona – izjavio je istoričar.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

izvor: (eskpres.net/srbijajavlja.rs)