Na vest da ruske elitne specijalne jedinice Specnaz dolazi u Republiku Srpsku, vlasti tog entiteta ovu vest niti demantuju niti potvrđuju.

Da se nešto krupno dešava upozorio je 14. aprila Evropski parlament svojom Rezolucijom u BiH u kojoj je jedna od ukupno 48 tačaka posvećena i tome. Izražava se duboka zabrinutost zbog izjava ministra unutarnjih poslova RS o budućoj obuci jedinica specijalne policije Republike Srpske u Ruskoj Federaciji – kaže se u Rezoluciji o BiH koju je Evropski parlament usvojio prošle nedelje. Vlasti BiH, pre svih Predsedništvo države, o ruskim specijalcima još ćuti, ćuti i Parlament BiH.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Šefovi MUP-a RS i Uprave policije Moskve pre desetak dana u Banjaluci su dogovorili detalje saradnje, kako je saopšteno na osnovu sporazuma potpisanog prošle godine u Rusiji. Po rečima Dragana Lukača, ministra MUP-a RS, radi se o saradnji u borbi protiv terorizma, trgovine oružjem i drogom i sajber kriminala. On kaže da se razgovaralo i o dolasku ruskih inspektora u Specijalnu jedinicu MUP-a RS radi obuke i slanju specijalaca iz RS na obuku u Rusiju. I to je sve što je saopšteno javnosti, dok se detalji čuvaju u najstrožoj tajnosti.

Prema informacijama iz izvora Dnevnog lista u Banjaluci i Sarajevu, sve je već utanačeno uključujući i termine. Neće samo pripadnici specijalne policije RS ići na obuku u Rusiju nego će ruski specijalci raditi u Republici Srpskoj. Navodno, neki su već stigli. Procurila je informacija da su instruktori iz Moskve zapravo pripadnici ruske elitne specijalne jedinice Specnaz koja se ubraja među pet najboljih i najopasnijih u svetu.

Ta jedinica je u sastavu vojske Rusije i pod direktnom je kontrolom ruske vojne obaveštajne službe GRU. Pripadnici Specnaza smatraju se vrhunski istreniranim, agresivnim i nemilosrdnim specijalcima i već dugo su uključeni u akcije u Ukrajini, Siriji, nekim drugim državama i kriznim područima u svetu.

Evropski parlament je reagovao svojom Rezolucijom u BiH, a ne treba zaboraviti da su evropski parlamentarci itekako informirani iz svih mogućih izvora i da ne bi tek tako reagirali na dolazak ruskih specijalaca u RS.

Nedavno je Milorad Dodik, predsednik RS, najavio da će u MUP-u RS biti zaposleno 500 novih policajaca koji će biti naoružani dugim cijevima. Prema međunarodnom pravu, jedna država ne može u drugu da pošalje svoje vojne snage bez dozvole te zemlje, ali može timove za obuku. U ovom slučaju dovoljna je saglasnost entiteta. Kada se znaju međunarodna pravila i da je Specnaz ruska specijalna vojna jedinica, jasno je zašto se iz MUP-a RS lansira priča da se radi o obuci policajaca – time se maskira stvarno stanje.

Upravo zato dobija na snazi upozorenje i zabrinutost Evropskog parlamenta, bez obzira što su saošteni diplomatskim rečnikom. Međutim, Predsjedništvo BiH ćuti o banjalučko-moskovskom dogovoru i ćutke prelazi preko stava Evropskog parlamenta o „ruskoj obuci specijalaca“ saoštenog pre pet dana u Rezoluciji o BiH.

U februaru ove godine potpisan je sporazum između Srbije i NATO saveza o logističkoj podršci. Odmah nakon toga predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Vlade Srbije da srpsko-ruskom Centru za vanredne situacije i intervencije u Nišu uspostavljenom 2012. godine, odobri isti agreman kao NATO-u. To još nije učinjeno i već ima indicija da je Rusija zajedno sa Republikom Srpskom spremna da formira Centar za vanredne situacije i intervencije u tom entitetu, preciznije u Laktašima. Navodno, o tome postoji saglasnost vlasti Rusije i RS.