Glumila je i u velikom broju stranih filmova

Sponsored Links:

Anicu Dobru svi vole da gledaju u serijama, filmovima i predstavama.

Njena karijera je jako bogata.

Glumila je i u velikom broju stranih filmova.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Niko ne zna iz koje države je ona.

Anica Dobra je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Pored uloga u domaćim predstavama, filmovima i serijama često glumi i u ostvarenjima nemačke kinematografije. Rođena je 3. juna 1963. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Pored toga što je jedna od omiljenih glumica u Srbiji i regionu, Anica Dobra uživa veliku popularnost i u Nemačkoj gde je smatraju za glumicu prve klase kojoj priželjkuju prestižnu nagradu „Oskar“. Tokom 2011. godine u nemačkim bioskopima su se pojavila dva filma u kojima je glumila Anica Dobra. Reč je ostvarenjima „Ein Sommer in Paris“ i „SOKO“. U dokumentarnom filmu „Frau Ajnštajn“ Anica je igrala Milevu Ajnštajn (Mileva Einstein), suprugu Alberta Ajnštajna (Albert Einstein).

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

U televizijskoj seriji „Aleksandar od Jugoslavije“ koju je domaća publika imala priliku prvi put da pogleda u martu i junu 2021. godine, Anica je utelovila čuvenu srpsku književnicu Isidoru Sekulić. Pored toga što je jedna od omiljenih glumica u Srbiji i regionu, Anica Dobra uživa veliku popularnost i u Nemačkoj gde je smatraju za glumicu prve klase kojoj priželjkuju prestižnu nagradu „Oskar“. U domaćem filmu „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan 2008. godine tumačila je Anicu.

Nagrade i priznanja 1987. godine nagrada na međunarodnom festivalu u Višiju i Zlatna Arena za ulogu Olgice u filmu „Već viđeno“ na festivalu u Puli; 1991. godine nagrada za najbolju mladu glumicu na Bavarskom filmskom festivalu; 1992. godine Zlatni ćuran na danima komedije u Jagodini, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za ulogu Nevene u predstavi „Urnebesna komedija“, nagrada za glumicu godine za ulogu Lune u „Crnom bombarderu“;

1993. godine sa Draganom Bjelogrlićem, sa ulogom Crnog, dobija nagradu za glumački par godine na Filmskim susretima u Nišu, na osnovu glasova čitalaca Novosti; 2007. godine Povelja za izuzetnu žensku ulogu u filmu klopka na festivalu u Nišu i mnoge druge.

Po nacionalnosti je srpkinja, a njena porodica je poreklom iz Vojvodine. Zbog specifičnosti njenog prezimena smatra se da je Anica poreklom iz Slovenije, Nemačke, pa čak i Rumunije.

izvor: (espreso.co.rs)