Dvojica najviših funkcionera MUP Srbije već 13 godina rade za CIA u strahu da će Amerikanci objaviti dokaze da su oni u toku akcije „Sablja“ hladnokrvno, posle hapšenja i mučenja, streljali šefove „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma!

Ovi visokopozicionirani oficiri naše policije, od kojih je jedan i dan-danas na čelu jedne od najmoćnijih policijskih formacija, Amerikancima redovno dostavljaju poverljive informacije iz istraga i odaju im najvažnije državne tajne, potvrđeno je u više odlično obaveštenih izvora iz samog vrha vlasti.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

„Američki UKP“

Kako saznajemo, upravo je na njih mislio premijer Aleksandar Vučić kada je u ponedeljak uveče na konferenciji za novinare posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će se država obračunati sa stranim špijunima!

Vučić je tom prilikom, podsetimo, potvrdio da je jedan visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije uhvaćen prilikom predaje kompletne dokumentacije o najvažnijim istragama službenicima strane ambasade.

On nije rekao ime, ali mediji su juče objavili da je u pitanju Veljko Popara, jedan od načelnika u UKP i svojevremeno zamenik i bliski saradnik smenjenog generala policije Rodoljuba Roćka Milovića.

– UKP kao najvažniji, središnji deo policije od koga presudno zavisi sistemska borba protiv kriminala i korupcije do pre izvesnog vremena bio je pod direktnom kontrolom američke ambasade. Njima je javljano bukvalno sve šta se radi, znali su svaki detalj iz najvažnijih i najosetljivijih istraga. Sada je odlučeno da se to, jednom za svagda, preseče i spreči – prenosi naš sagovornik iz vrha vlasti.

Prema njegovim rečima, tokom „istrage špijuna“ u vrhu MUP nepobitno je utvrđeno da je CIA zavrbovala dvojicu funkcionera MUP preko slučaja ubistva Šiptara i Kuma!

– Imamo najozbiljnije indicije da ih Amerikanci drže u šaci preko takozvanog slučaja „Meljak“. CIA, prema vrlo kredibilnim informacijama, ima snimak koji je tajno napravljen, a na kome se vidi da su Spasojević i Luković uhapšeni živi i zdravi. Takođe, imaju i izjavu jednog od učesnika akcije, policajca koji je u međuvremenu emigrirao u SAD, a koji je detaljno opisao kako su Šiptar i Kum uhapšeni, mučeni i na kraju hladnokrvno streljani. Navodno su im tom prilikom uzeli i veliku količinu para koje su imali sa sobom – prenosi naš sagovornik.

Na naše pitanje otkud Amerikancima takve informacije i dokazi koje, bar zvanično, nema naša država, on odgovara:

– Kako otkud im? Pa Amerikanci i CIA su 2003. nekoliko meseci posle ubistva Đinđića bukvalno kontrolisali sve u Srbiji. Neki od tih dokaza i izjava su postojali i u srpskoj policiji, ali su kasnije po političkom nalogu uništeni kako se nikada ne bi saznala prava istina!

I dok juče, zvanično, niko iz policije i Vlade Srbije nije hteo da komentariše naša saznanja, lider radikala Vojislav Šešelj, koji je u više navrata javno govorio da su bivši načelnik UKP Rodoljub Milović i komandant SAJ Spasoje Vulević po političkom nalogu likvidirali Šiptara i Kuma, kaže da su Amerikanci još pre Petog oktobra „kupili“ sve policijske generale, koji od tada rade za njih.

– Sve doskora svi oni su bili zakonom zaštićeni i niko im ništa nije mogao. Promenilo se nekoliko vlada, ali Veljovića nisu mogli nikako da smene s mesta direktora policije. Takođe, špijuni su prodrli u sve društvene sfere. Pa doskora tužilac za ratne zločine bio je Vukčević, koji je sve istrage vodio samo po nalogu Amerikanaca. Dobro je da se konačno krene u obračun s tim, jer zapadne obaveštajne agencije rade direktno protiv interesa Srbije – ističe Šešelj.

Sponsored Links:

Vojni i bezbednosni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da su na našim prostorima najaktivnije obaveštajne službe Amerike, Britanije, Nemačke, ali i Rusije i Kine.

– Strane obaveštajce uvek interesuju policijske, vojne, ali i kompromitujuće informacije lične prirode, na osnovu kojih onda mogu da ucene pojedince da rade za njih. Naše obaveštajne službe su u poslednje vreme aktivnije i ažurnije, pa ne treba da čudi ako uskoro otkriju još afera. To se najbolje videlo kad su u javnost procurele fotografije službenika ambasade SAD na protestu „žute patke“ – podseća Radulović.

Špijuni i u politici

Bivši policijski operativac Slobodan Pajić tvrdi da su strane obaveštajne službe veoma aktivne kod nas i da to treba otvoreno reći.

– Srbija je izbušena kao sir i treba javno saopštiti da smo njihova kolonija. Nije kriv Pera Perić što je špijun, već ko ga je tamo postavio, bez bezbednosne provere, i zašto dosad nije procesuiran. Ozbiljna špijunska aktivnost vrši se preko visokih političkih funkcionera, ne preko policajaca – napominje Pajić.

Cvijanović: Ili će Vučić očistiti službe ili će one „očistiti“ njega

Urednik portala „Novi standard“ Željko Cvijanović ističe da je poznato da je srpska policija od 2003. godine pala pod kontrolu stranih službi, ali da se sad prvi put o tome javno govori.

– Zato smatram da će konferencija od preksinoć imati veliki domet. Možda će Vučiću to biti najgori potez u političkoj karijeri. On ima mesec dana da očisti policiju i službe od kriminalnih struktura ili će u narednom periodu one „očistiti“ njega. Ako se ne obračuna s kriminalcima u sopstvenim redovima, u sledećih šest meseci preko svojih policajaca, političara i ostalih saradnika oni će se obračunati s njim – upozorava Cvijanović.

Kako su ubijeni Šiptar i Kum?

Sponsored Links:

* 27. marta 2003. u večernjim satima u selu Meljak, dvadesetak kilometara od Beograda, ubijeni su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum

* Prema zvaničnoj verziji, oni su se sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem tokom policijske akcije „Sablja“ krili u vikendici Lukovićevog rođaka. Prilikom pokušaja bekstva došlo je do pucnjave između „zemunaca“ i policije, u kojoj su Šiptar i Kum ubijeni. Jedino je Bagzi, potrčavši na stranu suprotnu od ove dvojice, uspeo da iskoristi gužvu i umakne

* Policija je saopštila da je Spasojević prilikom hapšenja upotrebio puškomitraljez „M70“, dok je Luković pokušao da baci bombu „kašikaru“. Na Lukovićevom telu pronađene su rane od sedam metaka, od čega tri na glavi, dok je Spasojević imao pet rana na grudima i jednu na glavi

Sponsored Links:

* Mediji su u više navrata pisali da su Spasojević i Luković uhapšeni nekoliko dana pre ubistva u Meljaku i u strogoj tajnosti dovedeni u Centralni zatvor, gde su ispitivani, da bi kasnije bili premešteni na nepoznatu lokaciju i likvidirani

* Rane na glavama Spasojevića i Lukovića i brojni drugi dokazi od početka demantovali su zvaničnu verziju

Reakcije stranaka

Sponsored Links:

Đorđe Milićević, SPS
Bezbednosna situacija, ne samo u Srbiji nego i u regionu, izuzetno je složena. Najnovija saznanja i otkrića zahtevaju punu posvećenost, odgovornost i predanost svih institucija sistema.

Zorana Mihajlović, SNS
Verujem u institucije i dajem punu podršku premijeru i bezbednosnim službama u borbi protiv kriminalaca. Vladavina prava i borba protiv kriminala i korupcije su najvažniji za put ka EU.

Muamer Zukorlić, BDZ
Službe bezbednosti su kao država za sebe. Postoje paralelni sistemi i nekoliko struja, plus što pojedinci rade potpuno na svoju ruku. Vlada mora očistiti taj aparat i uspostaviti potpunu kontrolu.

Balša Božović, DS
Tražimo procenu bezbednosti, odgovornost nadležnih i istinu o hapšenjima srpskih državljana zbog napada u Crnoj Gori. Vučić nije javnosti dao precizne podatke i postoji sijaset čudnih okolnosti.

Čedomir Jovanović, LDP
Protiv Srbije se vodi najbrutalniji rat. Nama se ne dozvoljava da živimo normalan život, da uđemo u EU i da se približimo NATO, a iza svega toga stoji Rusija. To ne smemo da ignorišemo.