Rukolu možete uzgajati kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju biljku, jer ćete uvek imati sveže listove za branje, sa pauzom tokom najhladnijeg perioda godine.

Rukola se odlično i sama zaseje, a može i tokom cele godine, jer dobro podnosi hladnoću. Može da se uzgaja na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom rukolu možete uzgajati tokom cele godine.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Rukola je odlična i za uzgoj u saksijama, a odlično uspeva i na balkonu u stambenoj zgradi gde i nema dovoljno sunca.

Kako više voli hladnije vreme, njeni su listovi najaromatičniji u proleće i jesen, dok leti, usled nedostatka vlage i visokih temperatura mogu biti gorči.

Rukoli od perioda sejanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena. To u najhladnijem periodu traje do dva meseca, dok je krajem proleća i početkom leta, rukola spremna za branje već nakon tri do četiri nedelje od perioda sejanja.

Najviše se konzumira sveža, ali može se i dinstati i kuvati. Bogata je vitaminima C, K i A, kalijumom, manganom, kalcijumom i cinkom.

Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine, te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi.

Kako se lako uzgaja, a ne zauzima mnogo prostora, velika je šteta ne imati bar jedan red u svom vrtu ili saksiji na balkonu.

Pored toga, rukola je na tržištu dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

(Izvor: Srbijadanas.com)