Novi dokumentarni film „Svetski poredak“ ekskluzivno je emitovan na ruskom televizijskom kanalu Rosija 1, a predsednik Vladimir Putin bio je među onima koji su za potrebe filma intervjuisani.

Dokumentarac je podeljen u sedam epizoda: „Pad sistema sa Jalte“, „Demokratija: Prva krv“, „Tehnologija obojenih revolucija – nasilna demokratizacija“, „Evropa kao evropski vazal i Migrantska kriza kao rezultat demokratizacije SAD“, „Garancije za stabilan razvoj u svetu – jedinstvo kroz različitost“, „Geopolitička borba mora biti civilizovana“ i, na kraju, „Interes zemlje iznad svega“. Svi delovi su konačno postali dostupni i publici van Rusije i možete ih pogledati u ovom članku.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Kao sagovornik, Putin je i bio najvažniji izvor informacija za dokumentariste. Bilo je reči o gotovo svim svetskim problemima, a ovde ćemo pomenuti samo najvažnije zaključke do kojih je ruski predsednik došao.

Putin je naglasio da je važno biti oprezan kada je u pitanju nuklearno oružje, navodeći da, iako Rusija drži svoje nuklearke spremne, „ona nikada ne bi zamahnula svojom nuklearnom palicom ka drugima.“

– Nadam se da ni jedna osoba na planeti nije dovoljno luda da se usudio da koristi nuklearno oružje – rekao je Putin.

NATO agresija na Jugoslaviju

U drugom delu, „Demokratija: Prva krv“, dokumentarac se bavi raspadom Jugoslavije i agresijom NATO pakta, ali i američkim intervencijama u Avganistanu, Iraku, ratu u Libiji itd. Među sagovornicima se, između ostalih, nalaze i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i naš čuveni filmski režiser Emir Kusturica.

– Rat u Jugoslaviji pokazao je svim stranama koliko je naša civilizacija prazna… bez ikakvih principa i ideala – istakao je Kusturica.

Nedostaci nacionalnih vlada nisu razlog za intervenciju

Po pitanju stranog mešanja u unutrašnje stvari država, ruski predsednik je rekao da nedostaci nacionalnih vlada ne bi trebalo da budu razlog za intervenciju.

– Najvažnije je da se ne podrivaju legitimne vlade i da se ne da uništava njihova državnost, čak i ako se čine nesavršenim – rekao je predsednik.

Sponsored Links:

– Mislim da niko nikada ne bi trebao da nameta bilo kakve vrednosti, koje on/ona smatraju ispravnim, na druge. Mi (Rusija) imamo svoje vrednosti i svoje ideje o pravdi – objasnio je Putin.

Neke zemlje misle da mogu Rusiji da naređuju kako da se ponaša

Neke zemlje su izgleda „izgubile osećaj za realnost“ te misle da mogu da govore Rusiji kako da sprovodi svoju politiku. To se neće dogoditi, naglasio je Putin.

Geopolitika je odvuke bila važno pitanje u svetu. Ipak, Putin smatra da, ako se geopolitička borba ne može izbeći, onda bi barem trebalo da bude civilizovana, sa principima koji su univerzalno prihvaćeni i nadgledani.

– Od suštinskog je značaja za budući razvoj izgraditi odnose tzv. geopolitičke borbe koja je neizbežna i to je normalno. Ali potrebno ju je sprovesti u skladu sa civilizovanim pravilima – rekao je Putin.

Očigledno, Ukrajina je bila i na Putinovom umu.

– Kada je reč o Ukrajini i postsovjetskim zemljama uopšte, ja sam uveren da položaj naših zapadnih partnera – Evrope i SAD – nema veze sa zaštitom ukrajinskih interesa, već sa pokušajima da se spreči ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza. Pri tom, niko ne želi da nam poveruje kada kažemo da Rusija nema za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza – rekao je predsednik.

Sponsored Links:

Problem Evrope je što nema nezavisnu spoljnu politiku

Prema Putinu, Zapad danas shvata da je napravio grešku podržavši puč protiv vlade u Ukrajini. Međutim, za sada Zapad nije spreman da to i prizna.

Sponsored Links:

– Ne možete poboljšati ništa organizovanjem državnog udara. Da li se nešto poboljšalo u zemlji? Moć je u rukama oligarha – istakao je Putin.

– Niko ne želi da finansijski podrži Ukrajinu … Istovremeno, oni (Zapad) žele da prebace finansijski teret na Rusiju … Hajde da podelimo rizik, rekli smo. Spremni smo da restrukturiramo ukrajinski dug prema Rusiji … Oni ne žele da podele taj rizik – rekao je ruski lider.

Sponsored Links:

Putin je takođe dotakao svojih komšija na evropskom kontinentu, navodeći da je „problem u Evropi to što nema nezavisnu spoljnu politiku. Uopšte.“

– Uloga Nemačke, koja može i treba da deluje na međunarodnoj sceni, ne može se zanemariti da bi se promenila postojeća međunarodna klima koja teži povećanju stabilnosti – rekao je Putin.