Na sirotinju udara i čovek i Bog! Ovom rečenicom je najbolje otpočeti priču o baki po imenu Kristina Božić iz Donjih Kola, malog sela kod Banjaluke, koju Banjalučanka Slađa Trivić sreće ispred gradske pijace, gde baka prodaje cveće i čajeve već 20 godina. Banjalučanka je fotografisala baku i napisala njenu priču na Facebooku, a taj status je podelilo više od 20.000 ljudi.

Status koji je ganuo region počeo je ovim rečima:

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

“Teška oktobarska magla je pritiskala grad. Gledala sam u promrzle ruke gunđajući jer mi je hladno. Onda sam je ugledala. Sedela je mirno između trgovaca koji su vikali i bez reči stiskala kalendar. Prišla sam i sela pored nje. Podelila je karton sa mnom, ljuteći se što sedam na hladan beton. Ona je, kaže, navikla. Ne zna koliko kilometara pređe do Tržnice. Probudi se u zoru, pa polako. U danu na čiji spomen se njeno lice pretvara u grč, izgubila je jedino dete. Od tada je sama. Posao joj ne pada teško. Teško bi joj bilo da mora da traži od drugih..“.

Naime, ova baka za sebe kaže da ima 75 godina, ali u to nije sasvim sigurna, jer ne zna tačno kad je rođena.

Ona je sedela na kartonu na stepeništu, koji je podmetnula da direkno ne bi sedela na hladnom betonu, između trgovaca koji su tu imali svoje tezge. Prodaje različite biljke, ali joj je ove godine mnogo njih propalo zbog loših vremenskih uslova. Međutim, ponosna je što je makar nešto iznela na svoju improvizovanu tezgu.

– Na ovakav posao me je naterala nemaština. Na svu sreću, pa me ljudi časte. Kad im prodam neki čaj ili cveće, oni me časte koju marku više – rekla je baka Kristina u intervjuu za Glas Srpske prošle godine.

Takođe, baka je ponosna i na sebe, jer na istom mestu sedi i leti i zimi, i kada je hladno i kada je toplo. Ima problema kada su veliki minusi jer je stara pa joj cirkulacija “nije kao nekada”. Hladnoća joj brzo savlada telo, pa u “Tržnici” ostaje samo dok ne skupi dovoljno novca za hranu.

Često je odatle tera inspekcija, a ona stalno pokušava da im objasni da za tezgu nema para, pa “oni gore” neka rade šta hoće.

Izrazito je ponosna i za svoj hleb želi sama da zaradi, a ne da prihvata tuđu milostinju. Kada ju je naša sagovornica zamolila da je fotografiše, baka Kristina je rekla da mora da slika i proizvode, pa da narod probere šta im se sviđa.

Bez obzira na to što je izgubila jedino dete, na pomen čega se na njenom licu pravi grč, ona se i dalje bori. Svaki dan se trudi da što više zaradi i preživi. Bori se za život, za bolje sutra.

Baka Kristina se moli za sve ljude kojima je teže nego njoj, a zna da ih ima.

Nju možete naći ispred pijace u Banjaluci, a ukoliko poželite da joj pomognete malo više od kupovine čajeva i cveća, možete kontaktirati sa Slađanom Trivić.

Sponsored Links:

Ceo Slađin status možete pročitati OVDE.