Francuska tv ekipa kanala „Frans 24″ je u Siriji uspela tajno da snimi ruskog vojnika i razgovara sa njim.

Naime, Francuzi objašnjavaju da u Siriji zvanično ima 2000 ruskih vojnika, te da su oni veoma dobrodošli od strane sirijskih vlasti i sirijskog naroda.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

„Često se daju videti na ulici.“ – kaže se u prilogu, a zatim autori objašnjavaju da su krišom ostavili uključenu kameru u razgovoru sa jednim od ruskih vojnika kojeg su sreli upravo na ulici.

Ovaj vojnik je otkrio da u Siriji deluju komandanti koji su komandovali operacijama u Južnoj Osetiji, a za Sirijce kaže da nemaju pravi mentalitet.

„Mi ovde ostajemo do kraja, ali se nadam da će se sve brzo završiti. Nadam se da ćemo ići kući posle vazdušnih udara.“ – kaže ruski vojnik.

„Dosta je slično situaciji koju smo imali u Čečeniji. Ovde Sirijci imaju sve što im treba, tenkove, borbena vozila, ali im nedostaje pravi mentalitet. Oni prodaju sve neprijatelju.“ – priča pripadnik vojske Ruske Federacije.

Vojnik je takođe otkrio da je jedan od instruktora koji je došao u grupi koja obučava Sirijce, a zatim rekao da kopnenim operacijama upravljaju ruski komandanti. To je u suprotnosti sa zvaničnim stavovima Kremlja koji tvrdi da ruski oficiri samo obučavaju sirijske vojnike.