Bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Mekfol smatra da je “Moskva uspešno rešila jedan od zadataka koji je postavila pred sebe – potkopala je temelje demokratije u SAD”.

– Pre svega, sa analitičke tačke gledano, Rusija je bila uspešna – ocenjuje Mekfol.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

On tvrdi da je ruska strana izvršila “napad na SAD” i “ovladala informacijama koje su pripadale jednoj od strana u predizbornoj kampanji”.

Zatim su, prema Mekfolovim rečima, ukradeni podaci objavljeni tako da su promenili ishod izbora. S druge strane, Rusija je u više navrata demantovala umešanost u američke izbore.

Dosadšnje istrage u SAD nisu ponudile nijedan dokaz o povezanosti Rusije sa Donaldom Trampom niti su identifikovale ruske hakere kao krivce za objavljivanje kompromitujućih podataka iz Demokratske strane.

Mekfol kaže da ruski predsednik Vladimir Putin i njemu bliske osobe “sa zadovoljstvom posmatraju kako se Amerikanci prepiru i kako se stranke međusobno optužuju”, navode američki mediji.

Drugi cilj Moskve, navodi on, bila je podrška kandidatu koji bi mogao biti od veće koristi ruskim interesima – 2016. godine taj kandidat postao je Donald Tramp.

Za Mekfola kažu da je jedan od ljudi koje Vladimir Putin smatra svojim “ikrenim neprijateljem”. Mekfol je praktično proteran iz ruske prestonice, odnosno prisiljen na povlačenje sa funkcije u februaru 2014. Razlog za ovo bile su prilično česte posete ruskih opozicionara američkoj ambasadi, tokom kojih su Putinovi protivnici prema tvrdnji tamošnjih medija dobijali instrukcije i finansijsku pomoć Mekfola za rušenje predsednika Rusije.

Moskva: Konfuzija u Kongresu SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je kongresni odbor za obaveštajnu delatnost “u konfuziji” posle svedočenja direktora Ef-Bi-Aja (FBI) Džejmsa Komija o istrazi o vezama saradnika američkog predsednika Donalda Trampa s Rusijom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su “učesnici saslušanja zbunjeni u vezi sa situacijom”.

– Oni pokušavaju da nadju potvrdu svojih zaključaka, ali ne mogu da nadju ni dokaz ni potvrdu i vrte se u krug – rekao je Peskov.

Komi je juče u Kongresu prvi put potvrdio da je FBI pokrenuo istragu o povezanosti Trampovih savetnika i ruskih zvaničnika.

Sponsored Links:

Kremlj je odbacio tvrdnje američkih obaveštajnih agencija da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio mešanje u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD u korist Trampa.

Odbor za obaveštajne delatnosti Predstavničkog doma američkog Kongresa istražuje, izmedju ostalog, rusko hakovanje čiji je cilj, kako tvrde obaveštajni zvaničnici, bilo uticanje na američke predsedničke izbore. Odbor ispituje i moguće veze Rusije i saradnika predsednika Donalda Trampa, kao i da li je bilo nekog nadzora Trampa iz političkih razloga.

(Izvor: Intermagazin.rs)