Iako je oružje još uvek u razvoju, veruje se da će biti spremno za upotrebu tek kasnije ove godine.

Sponsored Links:

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je tokom vikenda da je njena mornarica testirala svoju hipersoničnu krstareću raketu dugog dometa Cirkon, smrtonosno oružje koje je još u razvoju, a amrički portal Njuzvik je naveo da je to oružje koje bi moglo da promeni tok rata u Ukrajini kada bude predstavljeno kasnije ove godine.

Ministarstvo je u subotu saopštilo da je fregata Severne flote Admiral Gorškov lansirala krstareću raketu Cirkon u Barencovom moru na Arktiku, pogodivši metu za vežbanje u Belom moru, kod severozapadne obale Rusije, udaljene oko 540 nautičkih milja.

“Raketno ispaljivanje izvršeno je u okviru testiranja novih vrsta naoružanja. Prema podacima objektivne kontrole, hipersonična krstareća raketa Cirkon uspešno je pogodila morski cilj koji se nalazi na udaljenosti od oko 1.000 km. Let hipersonične rakete je odgovarao navedenim parametrima”, navodi se u saopštenju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Uz izjavu je objavljen i 30-sekundni video koji prikazuje kako se raketa lansira sa jedne od najnovijih ruskih fregata i puca u nebo, ostavljajući za sobom dimni trag.

Kina, Sjedinjene Države i Rusija se utrkuju u razvoju hipersoničnih projektila. Hipersonična raketa može da putuje pet puta brže od brzine zvuka. Brzina zvuka, varira u zavisnosti od uslova kroz koje zvuk putuje – ali naučnici imaju tendenciju da ga mere kroz suv vazduh na 20 stepeni Celzijusa, što je oko 1200 km na sat, navodi Njuzvik.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Cirkon može da leti brzinom od 9 maha – devet puta većom od brzine zvuka – i ima domet od 1000 km na sat.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Iako je oružje još uvek u razvoju i veruje se da će biti spremno za upotrebu tek kasnije ove godine, ono će verovatno značajno promeniti tok ukrajinskog rata jer će moći da bude raspoređeno na ruskim krstaricama, fregatama i podmornicama, i može koristiti protiv morskih i kopnenih ciljeva.

Rakete mogu biti usmerene na mete sa velike udaljenosti i ne mogu ih presresti nijedan trenutni sistem odbrane od raketa, kažu ruski zvaničnici.

Njuzvik kontaktirao stručnjake za odbranu za komentar. Rusija je sprovela i druga probna lansiranja Cirkona tokom prošle godine. Od početka rata 24. februara, Rusija je testirala nekoliko novih oružja, uključujući RS-28 Sarmat ili “Satan II”, interkontinentalnu nuklearnu raketu za koju zvaničnici kažu da može da nosi 10 ili više bojevih glava i da ima domet da pogodi Ujedinjene Države.

Putin je rekao da će Sarmat naterati strane protivnike Moskve da “dvaput razmisle”, dok je Aleksej Žuravljov, predsednik nacionalističke političke partije Rodina, rekao na ruskoj televiziji u aprilu da “jedne rakete Sarmat i Britanskih ostrva više neće biti”.

Neki stručnjaci za odbranu veruju da bi Putin mogao da pribegne upotrebi nuklearnog oružja ako oseti da je rat izgubljen.

Sponsored Links:

Pošto ruska vojska trpi velike gubitke u teškom ratu u Ukrajini, ruski političari upozoravaju na pretnju nuklearne eskalacije. Ruska vojska je pokušala da preuzme kontrolu nad glavnim gradom Kijevom na početku sukoba, ali je naišla na žestoko protivljenje ukrajinske vojske. Borbe su sada koncentrisane u istočnom regionu Donbasa.

izvor: (mondo.rs)