IZVRŠITELJI TRAŽE OD NIŠLIJE 46.600 DINARA ZBOG DUGA IZ 2015: Vozio sam se bez karte, ali PRE 9 GODINA, moram li da platim?!

559

Muškarcu iz Niša stiglo je rešenje od izvršitelja da treba da plati neverovatan iznos od čak 46.600 dinara zbog toga što se 2015. godine vozio u autobusu bez autobuske karte!

On je šokiran ovim iznosom na društvenim mrežama upitao pravnike za savet, kao i za informaciju kada za ovo nastupa zastarelost.

– Kazna za vožnju bez karte u gradskom autobusu u Nišu, iz 2015. godine, sa svim troškovima i izvršiteljem dospela pre 10 dana, iznos – 46.600 dinara. Da li postoji zastarelost? Da pojasnim, radio kod privatnika, plata kasnila tri meseca, krenuo da zaključim bolovanje, nisam imao para ni za doručak!

Sugrađani su na ovu objavu burno reagovali, ističući da niko u državi ne zarađuje toliko kao izvršitelji.

– Al Kapone bi im pozavideo na reketu i kamati – napisao je jedan sugrađanin dok je drugi dodao da svi osim izvršitelja moraju da se pomuče da ostvare svoja prava.

– Radnik mora da tuži poslodavca za neisplaćene plate, za prekovremeni rad, za rad na praznike… I to treba da dokazuje na sudu, sve vreme strepeći da li će da dobije proces koji zna da se vuče i po 5-6 godina. A ovamo za jednu običnu autobusku kartu, koju nije imao da plati, jer nije primio platu odmah završi kod izvršitelja i treba da plati 46.000 dinara.

– Dok ovde komentarišemo bolje da osmislimo kako da napišemo peticiju i koliko treba da nas bude da predamo zahtev za suspenziju izvršitelja. Tolike kamate obračunavati na minimalni glavni dug?! Ovo su zelenaške kamate! – bili su samo neki od komentara.

No, kada je muškarac u Nišu u pitanju. On će, nažalost, najverovatnije morati da plati dugovanja.

Za razliku od drugih potraživanja koja prema građanima imaju recimo komunalna preduzeća i koja zastarevaju za godinu dana (ako nije bilo tužbe), kad predmet stigne do izvršitelja on može doći na naplatu čak 10 godina.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju je, inače, izvršiteljima dao nadležnost da odlučuju i o predlozima za izvršenje dugovanja prema komunalnim preduzećima. Rok zastarevanja izvršenja je navodno tako dug jer se i odluke izvršitelja smatraju odlukom državnog organa.

Izvor: Kurir.rs