Analitičari koji su predvideli Bregzit i pobedu Donalda Trampa u SAD napravili su nove moguće scenarije za narednu godinu, predviđajući Putinov trijumf u sporu sa Zapadom i raskol unutar SAD.

Novinska agencija “Blumberg” objavila je “Vodič kroz 2018. za pesimiste” i predvidela da bi Trampov izolacionizam i ruski predsednik Vladimir Putin mogli da postave težak izazov pred Angelu Merkel.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Nemački kancelar će morati da bira – da predvodi naoružavanje EU ili da postigne dogovor sa Putinom u vezi sa podelom sfera uticaja u Istočnoj Evropi. Putin će, prema tom scenariju, opozvati hakere i avione i pristati da se ne meša u pitanja SAD i EU, a zauzvrat, Merkel i Tramp priznaće ruske interese u Ukrajini, Belorusiji i Siriji.

Rublja će rasti kako se Rusija bude vraćala na svetsko tržište, a za Putina to će značiti vraćanje ruskog prestiža 26 godina nakon kolapsa SSSR-a i on će početi da se sprema za penziju nakon još jednog predsedničkog mandata.

Trampova popularnost rašće u prvim sedmicama vladavine, ali će uslediti novi talas protesta nakon njegove inauguracije, kada potpiše prve izvršne naredbe kojima poništava Obaminu ostavštinu.

Biće stvoren pokret u kojem se spajaju studenti, pripadnici pokreta “Crni životi su bitni”, bivši pripadnici pokreta “Okupirajmo Vol strit” i anarhisti. Tramp će nastojati da uvede vanredne mere i policijski čas u najvećim gradovima, predviđaju “Blumbergovi” analitičari.

Kalifornija se pretvara u centar otpora Trampu, a neki taj pokret nazivaju “Kalegzit”. Milijarderi Elon Mask i Šeril Sandberg pripremaće savez protiv Trampa za 2020. godinu. Ti događaji stvoriće duboku podelu unutar Trampove vladajuće koalicije. Republikanci se u Kongresu dele na dve grupe, a članovi Trampove vlade okreću se jedni protiv drugih.

Deonice banaka, metaloprerađivačkih kompanija i firmi za zaštitu rastu u prvim mesecima Trampove ere, ali će nakon toga deonice Gugla, Fejsbuka i Elpa padati dok se pogoršava okršaj između Trampa i milijardera iz Kalifornije. Pesimistički scenario za 2017. godinu, kako ga nazivaju u “Blumbergu”, predviđa i pad Kine u najdublju recesiju u modernom dobu.

Glasači širom Evrope, prvo u Holandiji, dovode na vlast populističke vođe koje žele da ojačaju granice i prekinu sporazume o slobodnoj trgovini. Marin le Pen postaje predsednik Francuske i održava referendum o napuštanju EU, a u Italiji pokret “Pet zvezdica” komičara Bepa Grila dolazi na vlast na vanrednim izborima i smesta sprovodi referendum o vraćanju lire kao…