Akteri rušenja ikonostasa i svih zgrada oko crkve, kao i potapanja Gračanice imaju vrlo misteriozne sudbine.

Da li je to uticaj kletvi naroda ili je u pitanju nešto drugo, saznaćemo za neko vreme.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Činjenica je da se događaju neobjašnjive stvari oko svih koji su povezani sa ovim slučajem, a kako se čini ta misterija još traje, do kada niko ne zna.

Ono što je još zagonetnije je i činjenica koju su svi nadležni sakrili a mnogi koji su učestvovali u rušenju crkve i na kraju njenom potapanju ne znaju za sledeće:

Ispod ostataka najstarijeg manastirskog konaka nalazi se praistorijsko groblje.

Pouzdanih podataka o datumu njene gradnje nema, ali predanje kaže da je krajem 13. veka obnovio kralj Dragutin.

– Utvrdili smo da je konak podignut na grobovima starijim od crkve, postoje određene pretpostavke da humke potiču iz praistorije, jer su pokojnici sahranjeni u pravcu zapad – istok, suprotno od pravoslavnih običaja – kaže arheolog Radivoje Arsić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva.

– U grobovima smo zatekli alatke od kremena, što navodi na sumnju da je taj lokalitet upotrebljavan za neke sakralne potrebe, još od praistorije, pišu Novosti.rs

Pored same crkve, arheolozi stalno otkrivaju skelete na groblju iz srednjeg veka. Groblje je postojalo bar tri veka, u vreme bivstvovanja manastira, kojeg su zavojevači više puta rušili i palili.

A starost groblja pronađenog ispod konaka preciznije će biti utvrđena analizom posmrtnih ostataka pomoću radioaktivnog ugljenika C-14.

Crkva je osamdesetih godina prošlog veka proglašena za spomenik kulture od istorijskog i društvenog značaja.

Stručnjaci su procenili da nije moguće da hram bude premešten na drugu lokaciju, kako bi se spasao od potapanja, jer je građen kamenom različite veličine, zalivanim živim krečom, što onemogućava rušenje i ponovno podizanje bogomolje.

I kakav je sada zaključak posle ovih navoda?

Sponsored Links:

Pa to da su opštinski funkcioneri zarad svojih ličnih koristoljubivih interesa prvo razvalili a onda i potopili praistorijski konak a kasnije i srednjevekovni hram.

Da li ovo sve gleda Tvorac ili ne saznaćemo sigurno.

Sudeći po ovim činjenicama iz videa, gleda i to vrlo pažljivo.

A za branu šta da se kaže?

Nepotrebna, nesvrsishodna i sagrađena na naučno dokazano trusnom području. Valjevo ima vodu i to mnogo kvalitetniju od blatnjave kišnice iz brane kojom žele da napajaju grad.

Da se bogu pomolimo da branu nikad ne pogodi zemljotres jer će sva voda protutnjati direktno kroz centar Valjeva.