MA KAKVA ZDRAVA ISHRANA I VEŽBANJE: Suzana je DOŽIVELA 116 godina i tvrdi da je OVO RECEPT ZA DUGOVEČNOST

1209

Gotovo da nema čoveka koji ne sanja da doživi duboku starost

Naravno, dug život nije baš smislen ako čovek nije zdrav i energičan. ovo je izgleda tajna koju su dokučili samo stogodišnjaci.

Tako je jedna žena po imenu Suzana Mušat Džons tvrdila da je doživela duboku starost samo zato što je jela slaninu. To je izjavila kad je imala 116 godina.

2015. godine, “Holidai Retirement” je sproveo nacionalnu anketu američkih stogodišnjaka – stvarnih ljudi koji su živeli 100 ili više godina. Anketa je obuhvatila pitanja o tome šta je potrebno za dug i smislen život. Ukratko, tajne su uključivale provođenje vremena sa porodicom, ranu uštedu novca, rešavanje problema umesto bežanja od njih i fizičku aktivnost.

Najzanimljiviji odgovor, definitivno je dala Džesi Galan.

Džesi je rođena na farmi u Kintoreu u Škotskoj 1906. godine u porodici sa pet sestara i jednim bratom. U maloj dvosobnoj kolibi, njih sedmoro bi zajedno spavali na dušeku punjenom slamom. Iako je neko vreme pohađala školu, otišla je da radi u seoskoj kuhinji, a zatim kao kućna pomoćnica u gradu kod bogatog biznismena. Nakon toga je usledila karijera u uslužnoj delatnosti iu gradu i na selu.

Poslednje dane života Džesi je provela u staračkom domu, a umrla je u martu 2015. godine. Oni koji su je upoznali opisivali su je kao nezavisnu osobu.

Iako je zaista bila fizički aktivna, praktično do same smrti, Džesi fizičku aktivnost nikada nije pomenula. Ona je istakla da smatra da joj je samo jedna stvar omogućila da živi brže. Džesi se držala podalje od muškaraca.

izvor: (najzena.rs/espreso.co.rs)