“MAJKA JE SASLUŠAVANA VIŠE PUTA JER IMA NESLAGANJA U IZJAVAMA”: Evo koje su tri nelogičnosti ključne, a još uvek su nerazjašnjene

5

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora ušla je u šesti dan, a od nestale devojčice i dalje ni traga ni glasa! Policija i spasilačke ekipe pretražuju svaki pedalj terena u krugu od 10 kvadratnih kilometara oko mesta gde Dankina majka Ivana Ilić tvrdi da je dete nestalo, a prema rečima sagovornika Kurira, sledeći korak istražnih organa trebalo bi da bude provera svih graničnih prelaza!

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član borda direktora međunarodne policije za borbu protiv narkomanije, kaže za Kurir da je prošlo već mnogo vremena otkad je dvogodišnja Danka Ilić nestala.

– Ona nije mogla sama da ode, to je činjenica. Najbliži granični prelaz je na samo 30 minuta od Banjskog polja i zato bi trebalo detaljno proveriti svakoga ko je prešao granicu od trenutka detetovog nestanka pa nadalje, i to u oba smera.

Tiha otmica

Nicović objašnjava da je trgovina decom Dankinih godina u velikoj ekspanziji u svetu!

– Zbog svega toga bi naredni korak istražnih organa morao da bude provera graničnih prelaza. Ako je dete, kako se pretpostavlja, nestalo u tišini, to bi značilo samo ili da je oteto na profesionalan način ili da svedoci samog nestanka imaju neka saznanja – kaže Nicović za Kurir.

Prema njegovim rečima, osim provere graničnih prelaza, trebalo bi nastaviti sa ispitivanjem članova porodice i na taj način pokušati da se dođe do prave istine.

– Pretraga terena oko mesta nestanka sada je, nažalost, gubljenje vremena i resursa. Posle ovoliko vremena šanse su gotovo nikakve da se dete nalazi na tom području. Pregledan je svaki pedalj i rezultata nema, zato treba menjati smer istrage – kaže naš sagovornik.

Dejan Radenković, kriminolog i bivši pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, kaže za Kurir da su, nažalost, za dalju istragu ključne stvari koje su zasad nejasne.

– Policija je odmah po nestanku devojčice preduzela sve radnje, brzo i efikasno pretražujući teren i ispitujući sve osobe koje bi mogle da pomognu da se do istine dođe. Teren je pretražen detaljno i sada se intenzivnije prelazi na drugi pravac istrage, a to je ispitivanje svih iz Dankine porodice, prvenstveno majke, koja je jedini svedok i koja je prijavila nestanak – kaže nam Radenković.

On objašnjava da je potrebno ispitati sve okolnosti u vezi s porodicom devojčice.

– Vrlo je važno da se utvrde odnosi unutar zajednice, odnosi van nje i sve što bi moglo da bude od pomoći u istrazi. Detaljna provera izjava majke je veoma važna jer samo ona može da da neke odgovore.

Neslaganja u istrazi

Sponsored Links:

Prema njegovim rečima, u izjavama Ivane Ilić ipak postoje neslaganja, koja bi trebalo da se provere.

– Iz tog razloga, zbog tih neslaganja, majka je više puta davala izjavu u policiji. Ipak, ostalo je nekih nejasnoća. Prvo, zašto je majka došla prošlog utorka da obiđe imanje i vidi da li je podobno za život njenih svekra i svekrve ako je znala da njena porodica ne odobrava to da se Ilići tu dosele. Drugo, da li je fotografija male Danke nastala baš tog dana i zbog čega je devojčica tako slikana u garderobi u kojoj je nestala. Treće, bitno je da se utvrdi i da li su poruke i pozivi iz telefona majke, kojima će se svakako ući u trag, brisani s namerom baš zbog toga što su povezani sa slučajem ili je ona to radila i ranije, rutinski – zaključuje Radenković.

Dejan Radenković

Dovoljno resursa upotrebljeno u potrazi

Dejan Radenković je objasnio da je u dosadašnjem toku potrage za devojčicom upotrebljeno dovoljno resursa, što ljudskih, što tehničkih.

– Potraga na terenu definitivno nije dala rezultate i jasno je da se dete ne nalazi u krugu oko mesta odakle je nestala. Otmica od strane nepoznate osobe je gotovo nemoguća i sve liči na to da su odnosi u porodici doveli do nestanka deteta – konstatuje Radenković.

Tri sporna pitanja

x Zašto je majka došla na imanje ako je znala da njena porodica ne odobrava to da se Ilići tu dosele?

x Da li je fotografija male Danke Ilić nastala baš tog dana kad je dete nestalo?

Sponsored Links:

x Da li su poruke i pozivi iz telefona majke brisani s namerom, zato što su na neki način povezani sa slučajem, ili je majka redovno i rutinski brisala poruke i pozive?

Izvor: Kurir.rs