Jedan Amerikanac je odlučio da napravi jedan iskren putopis koji najbolje opisuje razlike i sličnosti između Irana i SAD-a i da ga predstavi celome svetu.

Ted Ral, koji radi kao novinar, je pre devet godina uspeo dobiti nešto nemoguće za jednog Amerikanca- dozvolu za ulazak u Iran. On je sva svoja iskustva u Irana zapisivao i u svojim spisima je u potpunosti razbio neke veoma raširene mitove.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

On je rekao da veoma mali broj Amerikanaca zna bilo šta o Iranu. Svi su čuli za islamsku revoluciju iz 1979. godine, međutim malo toga se zna. Zbog toga je on odlučio da podeli svoja iskustva od prije devet godina.

Do Irana nije bilo lako doći. Nekoliko puta je morao posetiti kancelariju u Njujorku koja je bila nešto najbliže iranskom konzulatu. Na kraju je bio primoran da podmiti sa 5700$ jednu agenciju u Vašingtonu koja je onda preko pakistanske ambasade obezbedile vize za njega i njegove saputnike kojih je bilo nekoliko.

Iako je proveo dosta vremena u Iranu, njegov krajnji cilj je zapravo bio Avganistan.

Na samoj granici su mislili da ih zeza kad im je rekao da želi da uđe u Iran.

“Pa to je nemoguće, vi ste Amerikance!”… Ted bi im tada pokazao iranske vize što bi bilo veliko iznenađenje za njih i hteli bi saznati kako su do njih došli pošto im je to bio prvi put da su videli Amerikanca sa Iranskom vizom.

Sve je isprve delovalo jednostavno, međutim nakon prelaska granice, tri iranska agenta su ih uhvatili i odveli u sobu za ispitivanje. Sve navodno zato što su oni bili prvi Amerikanci koji su tu granicu prešli nakon 1979. godine.

Amerikanci veruju da je Iran poput pustinje- pesak bez visokih zgrada, medđutim Ted je rekao da to nije moglo biti dalje od istine. “Iran je veoma sličan Izraelu i Turskoj”.

Veoma zanimljiva situacija se desilo sa jednom grupom turista. Naučuli smo da su hteli prijaviti krađu- neko im je ukrao 1200$. Oni su to prijavili u policiji i kada smo ih sreli sutra rekli su da su im svi novci isplaćeni. “Ovo se nikada ne bi desilo u Americi”, rekao je Ted.

Neverovatno je i koliko su svi bili ljubazni prema nama. Očekivali smo mrke poglede, neugodne situacije ali ništa od toga se nije desilo. Nigdje nismo sreli ljubaznije ljude iako su znali da smo mi “zli” Amerikanci.

Uprkos Trampovim poslednjim akcijama, lično mislim da nije izvesno da će u skorije vreme bilo ko uspeti da promeni religijsku vlast. Ali, ni činjenicu da Amerikanci i dalje ne znaju ništa o Iranu.

(beo365grad.info)

Sponsored Links: