Operacija, čiji je zvanični naziv “Allied Force” odnosno “Ujedinjena sila” od trenutka ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999. godine, promenila je naziv u “Joint Guardian”, što u slobodnom prevodu znači “Zajednički zaštitnik”. Nikakav anđeo, pogotovo ne milosrdni, nigde se ne pominje.

Jedna verzija ove priče kaže da je zabunu uneo tadašnji kineski predsednik Đijang Cemin. Naime, američka komponenta koja je činila “Savezničku snagu” zvala se “Plemeniti nakovanj” (Noble Anvil).

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Cemin je, navodno, tokom posete Italiji marta 1999. napravio grešku u izgovoru i tako je “noble anvil” postao “noble angel”. No, “noble” i dalje nije “blizu” reči “merciful” što u prevodu sa engleskog znači “milosrdni”.

Druga verzija priče govori o tome da se poreklo naziva dovodi u vezu sa imenom britanskog humanitarnog konvoja, koji je aprila 1998. godine posetio Kosovo.

Misija je u medijima nazvana i “Operacija anđeo”, od britanskog originala “Operation Angel’s mission of mercy” (Bi-Bi-Si).

Bojan Dimitrijević sa Instituta za savremenu istoriju objašnjava da je tadašnja srpska propaganda ili ministarstvo informisanja, iskoristilo taj naziv da ga proširi za čitavu operaciju napada na SRJ.

Interesantno je da se i u obrazlaganju tužbe, iz maja 1999. godine, koju je SRJ podnela Međunarodnom sudu pravde protiv članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju, koristi izraz “Plemeniti anđeo” (Noble angel).

“Ujedinjena snaga “Saveznička snaga” je jedini termin koji poznaju zvanični dokumenti NATO-a, dok je “Milosrdni anđeo” za njih nepoznanica.

Različito imenovanje jednog istog događaja postalo je samo izvor nesporazuma u komunikaciji.

– Ja sam učestvovao u razgovorima koji su bili stručni između naše i američke vojske oko iskustava rata 1999. godine. Oni se prosto nisu prepoznavali kad su naši predstavnici koristili taj naziv za tu operaciju ili kad su koristili još neke od termina koje je tadašnja propaganda usadila ljudima u glavu, čak i onima koji su profesionalci. Tako da sam tu video da se govori o istoj stvari, oni to zovu na jedan način, mi na drugi i onda tu već nastaje nesporazum – priseća se Dimitrijević.

U udžbeniku istorije za osnovce navodi se da je “posle neuspelih pregovora u Rambujeu i Parizu usledila agresija NATO-a” i da je “operacija “Milosrdni anđeo” trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine”.