Ukoliko uđete u stan i osetite gorak miris u vazduhu, to znači da je gas procureo. U takvim situacijama smete da uradite samo jedno da ne bi došlo do eksplozije – odmah otvorite sve prozore kako bi se napravila promaja, a gas izašao napolje.

Ono što je strogo zabranjeno, jeste uključivanje prekidača (svetlo, bojler, lampa…), koji je jedan od najčešćih uzroka eksplozija plinskih boca.Svedoci smo užasnih nesreća koje se dešavaju zbog eksplozija plinskih boca, u kojima se gube ljudski životi. Nedavna nesreća, u Nišu, gde su poginuli brat i sestra blizanci, još jedan je nemili događaj u nizu.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

I zato za “Blic” objašnjava Nebojša Paunović, direktor “Vatrovila” šta je sve potrebno znati kada se rukuje plinskim bocama, koje sve provere je potrebno uraditi pre nego što se završi rukovanje sa njom i kako saznati koja boca je testirana, a koja nije.- Sve više domaćinstava ima uvedenu stabilnu gasnu instalaciju ili koriste gas propan-butan iz plinske boce. U stabilnoj plinskoj instalaciji nalazi se pod pritiskom uglavnom zemni gas koji je lakši od vazduha i prilikom nekontrolisanog izlaženja odlazi u gornje delove prostorija. Gas propan-butan teži je od vazduha, te u slučaju ispuštanja ispunjava prostore od poda prema vrhu – kaže Paunović.

Tehnička ispravnost aparata

– Na svakih pet godina treba ispitati ispravnost boce. To se radi pomoću hladnog vodenog pritiska, pomoću koga se lako utvrdi da li je na boci došlo do popuštanja šavova ili do korodiranja same boce. Prilikom ove provere na bocu se utisne žig, koji označava kada je bila poslednja kontrola – savetuje Paunović.

Ispravna creva, ventili, zaptivak.Kod svake promene gasne boce, treba promeniti i zaptivak između boce i redukcijskog ventila. Gas ima sposobnost razlaganja nekih gumenih materije i zato može doći do njegovog oštećenja. Posle svake upotrebe treba dobro proveriti da li je ventil od boce zatvoren, jer ukoliko nije, polako se pravi eksplozivna smesa.

– Treba kontrolisati ispravnost creva, jer ako je krto i dugo se koristi, može doći do sitnih pukotina koje se ne mogu odmah opaziti. Ispravnost creva možemo ispitati običnom sapunicom od deterdženta. Crevo treba premazati, pustiti gas i ukoliko se prave mehurići, znak je da crevo nije dobro i da ga treba zameniti – kaže Paunović.

Ne paliti svetlo, a bocu odmah izabaciti napolje.Ukoliko osetite u kući gorak miris u vazduhu, znajte da negde curi plin. U toj situaciji nikako ne sme da se diraju prekidači, jer i mala varnica je dovoljna da dođe do eksplozije.

– Prekidači su jedan od najčešćih uzroka eksplozija, jer ljudi ne vide te varnice. U takvim situacijama samo treba napraviti promaju, a bocu izbaciti napolje van domašaja izvora elektriciteta – ističe Paunović.

Kada plinska boca gori

Ne treba paničiti, jer tada ne može doći do eksplozije. Treba uzeti debelo ćebe, prekriti bocu i tako ugasiti vatru. Zatim je potrebno dobro zatvoriti ventil.

A evo još nekih saveta:

– Boce kupovati isključivo kod ovlašćenih distributera koji poseduju maloprodajna mesta TNG-a (zamena prazne za punu bocu)

Sponsored Links:

– Boce ne držati u prostorijama koje se nalaze ispod nivo zemlje

– Prilikom korišćenja bocu treba postaviti na propisana rastojanja od izvora toplote i izvora paljenja (na primer dva metra od peći, jedan metar od šporeta koji koristi TNG )

– Bocu uvek držati u vertikalnom položaju

– Oko boce se ne sme držati zapaljivi material (novine, krpe…)

(Izvor: Opanak.rs)