Nasilni kriminalac Vital Dapi, nekadašnji komandos poreklom iz Elbasana u Albaniji, punih 17 godina živeo je dvostrukim životom u Velikoj Britaniji, sve dok ga nije razotkrio jedan brutalan zločin.

Dapi je koristio lažno ime Ali Ćazimaj kako bi dobio azil u Velikoj Britaniji, gde je ilegalno boravio od 1999. godine. Policija je otkrila njegov pravi identitet tek nakon što je prošle godine brutalno ubio dvoje britanskih penzionera, Pitera i Silviju Stjuart.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Dapi, nekadašnji komandos albanskih specijalnih snaga surovo je ubio dvoje ljudi u njihovoj vikendici u Safolku jer je mislio da su milioneri koje je lako mogao da opljačka i tako vrati svoje kockarske dugove, piše „Dejli mejl“.

Pitera Stjuarta (75) izbo je devet puta i bacio ga u jamu nedaleko od njegove vikendice. Telo njegove nesrećne supruge Silvije (69) nikada nije pronađeno.

Nakon što je sudija u Ipsviču za svega tri sata Albanca proglasio krivim za teško ubistvo, klupko o njegovoj prošlosti i tome kako je uopšte i došao u Britaniju počelo je da se odmotava.

Vital Dapi, kojeg je sudija u Ipsivču nazvao „treniranim ubicom“ u Britaniju se ušunjao 1999. godine tako što se zakačio za dno cisterne sa naftom i tako prešao granicu. Dobio je azil zahvaljujući priči da je „pobegao sa Kosova gde su mu Srbi ubili celu porodicu“. Nekoliko godina slikao se sa zvaničnicima Eseksa, i to u gradskoj većnici ispod slike kraljice Elizabete II, a potom te fotografije slao svojoj majci u Albaniju (istoj onoj za koju je tvrdio da je ubijena na Kosovu).

„Dejli mejl“ ističe da je nakon nekoliko godina počeo redovno da posećuje Kosovo, gde je od tamošnjih vlasti dobio dokumenta sa svojim pravim imenom, kao i da je radio kao plaćeni ubica. Kosovska dokumenta su mu bila potrebna da bi dobio dozvolu za stalni boravak u Britaniji.

Dapi je opsesivni kockar, koji je trošio 1.000 funti dnevno na klađenje. Kada se zadužio kod pogrešnih ljudi, počeo je da pljačka kako bi vratio dugove, a u tom piru stradali su Stjuart i Silvija.

– Englezi su poverovali u njegovu priču o tome kako mu je porodica ubijena. Uvek je umeo dobro da laže. Sanjao je o Zapadu i životu u Velikoj Britaniji. Prevarom je to uspeo da postigne – rekla je jedna Dapijeva rođaka za „Dejli mejl“.

Britanski list navodi da je Dapi navodno izveo jedno naručeno ubistvo u Srbiji 2015. godine, i da je za to dobio „određenu sumu novca“, te da se čak hvalio u Tilsburiju (gradiću u Eseksu u kom je stanovao).

U svojoj završnoj reči na suđenju Dapiju tućilac je rekao:Reč je o treniranom ubici, arogantnom i hladnokrvnom čoveku, uvežbanom da laže i manipuliše.Ćerka Silvije Stjuart jecala u sudu: Reci gde si mi zakopao majku!

Kristi Paksman (42) ćerka nesrećno nastradalog para, juče je u sudnici vikala na Albanca.Bolesni ubico, reci mi gde si mi zakopao majku. Imaj zrno morala i hrabrosti, kukavico! Daj mojoj porodici malo mira – vikala je Kristi.

(Izvor:Blic.rs)

Sponsored Links: