MOŽDA JE IMATE U DVORIŠTU, A NE ZNATE: Namirnica košta 8000 evra i pravo je BOGATSTVO za vaše telo (VIDEO)

959

Na tržištu je jedna od najskupljih, baš zato što čini čuda za vaše zdravlje.

Reč je o vrsti pečurke, koja je u narodu poznata kao kuhinjski dijamant ili beli tartuf. Njena vrednost na tržišu dostiže između 2 000 do 8 000 evra po kilogramu.

Imamu tu sreću da naša zemlja leži na belim dijamantima, pa tako postoji mogućnost da nekoliko vrsta tartufa možemo pronaći na 250 lokacija. Međutim, uprkos ogromnom potencijalu, ovaj posao u Srbiji je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori.

Teško ga je naći, jer je njegovo stanište divljina i nikako se ne može veštački uzgajati. Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mešavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A sem gastronomske vrednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najređi od svih tartufa je beli tartuf, kojeg Srbija ima u izobilju. Najčešće raste u ravničarskim predelima ispod bora i topole. Sumnja se da su nastanjeni u predelu zapadnog Srema, južnog Banata, okolini Pančeva, Valjeva i Bora.

Potražnja za tartufima je ogromna na svetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5 000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6 000 dolara.

izvor: (telegraf.rs)