Sa 100 dinara u džepu u Srbiji jedva da može i da se doručkuje. Međutim, postoji “stotka“ koja vredi milion i 700 puta više. Radi se, naime, o novčanici iz 1884, za koju kolekcionari tvrde da vredi i do 15.000 evra.

– Cena starog novca se određuje u zavisnosti od očuvanosti i retkosti, a najskuplja je novčanica od 100 dinara stara 140 godina. Njena cena se kreće između pet i 15 hiljada evra – kaže za “24 sata” Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Njena konkurencija po vrednosti je novčanica iz 1885, i u pitanju je 10 dinara. Ako ste ludom srećom, u nekom starom sandučiću svoje prabake pronašli ovu “paru“, za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra.

– Dosta ovih novčanica je povučeno, najveći deo je izgubljen, i baš zbog toga što su retke, vrede tako puno. U poslednjih 30 godina za svega dvadesetak takvih primeraka sam čuo – objašnjava Ilić.

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno retka kao skupocene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrednijim primercima vlada prava pomama. Još jedan od bisera na berzi je i “pedesetica“ iz 1914.

– U pitanju je čuveni “pegavac“, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji. Njena cena dostiže i do 8.000 evra – navodi Ilić.

Dakle, ako u poseti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vredi pravo bogatstvo.

U Srbiji 100 maraka ne vredi ni 50 dinara

Za razliku od Srba, koji se od starih novčanica lako rastaju, Nemci i dalje, 13 godina od ukidanja marke, imaju “u čarapama” i “slamaricama” oko 13 milijardi maraka. U Srbiji je ovaj novac bezvredan, pa se za nemačke marke iz devedestih na kolekcionarskom tržištu može dobiti najviše 50 dinara. Međutim, ako ih imate, u Nemačkoj ih i dalje možete zameniti i za, recimo, 100 maraka uzeti 50 evra.