Misterija koja traje više od pet godina.

Ubistvo Osame Bin Ladena predstavljeno je javnosti kao jedno od najznačajnijih dostignuća u ratu protiv terorizma do sada. Eliminacija organizatora napada 11. septembra koji je rezultirao sa skoro 3.000 žrtava jedna je od najvećih simboličnih pobeda u borbi protiv globalnog ekstremizma. Po ovom događaju snimljen je i film „Zero Dark Thirty“.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Pet godina kasnije, mnoga pitanja i dalje prate smrt Bin Ladena. Američka javnost se pita zbog čega vlada SAD nije objavila fotografije njegovog leša. Istina je da su mnoge druge fotografije žrtava američke vojske ubrzo objavljene, na primer sinova Sadama Huseina, Udaja i Husaja.

Zašto nema fotografija mrtvog Bin Ladena? Mogući razlozi su izazvali burne reakcije, dok neki optužuju članove specijalnih snaga armije SAD za preterano agresivno delovanje.

Drugog maja 2011. godine, Bin Laden je bio žrtva atentata Tima 6 američkih mornaričkih „Foka“. Ovaj trenutak je proslavljen u Sjedinjenim Državama i proglašen za simboličnu pobedu u ratu protiv terorizma.

Ipak, neki teoretičari zavere misle da Bin Laden nikada nije ubijen.

Glasine su se raširile da je pravi razlog taj što je Bin Ladenovo telo kompletno uništeno mecima koji su ga izrešetali tokom akcije.

U knjizi „No Easy Day“ (Nema lakog dana), jedan od članova Tima 6, Met Bisonet, piše kako je nakon što je Bin Laden oboren vatrom „još jedan napadač i ja smo naciljali njegove grudi i ispalili nekoliko zrna“. Neki su protumačili ovaj podatak kao dokaz da je telo uništeno prekomernom upotrebom sile.

U kolumni Biznis Insajdera, Džek Marfi tvrdi da ova situacija naglašava kriminalnu prirodu vojnika specijalnih jedinica.

U članku, Marfi komentariše da je sila korišćena u napadu na Bin Ladena indikativna za „trend unutar izvesnih jedinica specijalnih operacija da daju sebi oduška u kriminalnom ponašanju.“ On nije jedina osoba koja veruje da stotine metaka koji su upotrebljeni u eliminaciji Bin Ladena predstavljaju dokaz prekomerne sile.

Dok je sasvim moguće da vlada SAD nije objavila fotografije tela Bin Ladena zbog stanja u kome se ono nalazilo, mnogi drugi se ljute zbog pretpostavke kriminalnog ponašanja pripadnika vojske.

Neki interesantni argumenti su stavljeni u odbranu članova Tima 6.

Neki tvrde da fotografije nisu objavljene zbog brige da se ne razbuktaju tenzije na Srednjem Istoku.

Sponsored Links:

Zvaničnici SAD kažu da je Bin Ladenu pružena tradicionalna islamska sahrana, uprkos ekstremnom nasilju kome je izložio na hiljade američkih civila. Ako je stanje njegovog tela zaista bilo toliko užasavajuće, neki misle da bi fotografije ugrozile živote evropskih i američkih civila u terorističkoj odmazdi.

Druga teorija kaže kako je nekadašnji vođa Al Kaide na sebi u trenutku atentata imao samoubilački prsluk pun eksploziva, te da je ovo doprinelo lošem stanju njegovog tela, a ne meci korišćeni u eliminaciji.

Bez kontrole zvaničnika Ujedinjenih Nacija, sasvim je moguće da u tajnim vojnim operacijama zaista dolazi do sistemske zloupotrebe sile. Ipak, izgleda kao da je potrebno još dokaza pre nego što se dođe do definitivnog zaključka u vezi sa tim zbog čega vlada SAD još uvek nije objavila fotografije tela Bin Ladena.