Sutra je decenija od smrti Slobodana Miloševića, ali njegovo izručenje Haškom tribunalu i dalje predstavlja svojevrsni presedan koji je uradila Vlada na čelu sa Zoranom Đinđićem.

“Bio sam samo službenik koji je ispoštovao odluku Vlade. Živim sa žigom da je moja uloga u ovome bila ključna”, kaže Dragan Vulić, bivši pomoćnik ministra pravde koji je potpisao rešenje za izručenje bivšeg predsednika SRJ Hagu.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

„Bio sam šokiran odlukom Vlade da izruči Miloševića Hagu. Niko od nas to nije očekivao tog dana, o tome se prethodno nije pričalo. Bio je to pravi cunami. Ne znam zašto se toliko žurilo. Ja sam samo kao običan državni činovnik, upravu Centralnog zatvora obavestio o odluci i Zaključku vlade. To je cela moja uloga u tom slučaju“.

Ovako Dragan Vulić, pomoćnik ministra pravde Vladana Batića, objašnjava kako se njegov potpis našao na dokumentu kojim se nalaže izvođenje bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića iz Centralnog zatvora i predaja ovlašćenim predstavnicima Međunarodnog tribunala. Vulić ovo priča prvi put posle 15 godina, a uoči 10 godina od smrti Miloševića.

Svih ovih godina, kaže, živi sa žigom jer neko pokušava da predstavi njegovu ulogu kao ključnu u ovom izručenju.

„Bio sam samo službenik koji je potpisao nalog o postupanju na osnovu dokumenata Vlade Srbije. Ko sam ja da bilo šta odlučim o izručenju Miloševića? Akt koji sam potpisao je bio tehničke prirode“.

Vulić objašnjava da ministar pravde Vladan Batić nije potpisao dokument zbog toga što je u to vreme bio na hirurškoj intervenciji.

Podsetimo po odluci Vlade Srbije na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem 28. juna 2001. godine Vulić je sačinio dokument u kom je zatražio da upravnik CZ Dragiša Blanuša iz pritvora preda bivšeg predsednika predstavnicima Haškog tribunala.

POGLEDAJTE VIDEO: