Pre nošenja, mnogo je važnije oprati novu odeću nego onu polovnu, a to se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, poručuju dermatolozi.

Ne bi bilo loše oprati te tkanine i dva puta, jer vrlo lako može da sadrži opasni formaldehid, poznatiji kao formalin koji se koristi za čuvanje leševa, a proizvođači ga koriste da bi sprečili gužvanje materijala i pojavu plesni.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Iako količina formaldehida ne bi smela da prelazi neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija izaziva mnoge zdravstvene probleme, na primer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše “Country Living”.

“Greenpeace” organizacija napravila je prošle godine analizu dečje odeće i obuće vrlo poznatih i skupih svetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu.

U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u telu i uzrokuju druge zdravstvene probleme.

Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su da redukuju upotrebu hemikalija. Kažu da su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše “Greenpeace”.