Veruju da je u pitanju čuveni “Deep Blue”, jedan od najvećih primeraka velikih belih ajkula na snimku

Sponsored Links:

Ronjenje je psihički i fizički zahtevno i može predstavljati veliku opasnost, tako da ronioci moraju da poštuju posebne propise za kontrolu rizika. Profesionalni ronioci moraju ulagati u taj posao mnogo više od želje da istraže podvodni svet.

Ipak, većina nadahnjujućih ronioca je naizgled neustrašiva!

Dana 15. januara 2019. godine, dok su ronioci iz “One Ocean Diving and Research”, Oušn Remzi i Huan Olifant, ronili na obali Oahua na Havajima, naišli su na jednu od najvećih velikih belih ajkula ikada snimljenih, kako pliva u društvu mnoštva malenih tigrastih ajkula.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Sperma iz leša mrtvog kita privukla je veliku belu ajkulu da dođe u to područje. Hrabri ronioci odlučili su da plivaju pored nje i pokažu kako morski psi mogu biti nežni, posebno velike bele!

Veruju da je u pitanju čuveni “Deep Blue”, jedan od najvećih primeraka velikih belih ajkula na snimku, zbog svoje karakteristične veličine i obeležja, ali to nije potvrđeno.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Olifant je rekao:

– Ovako izgleda ona trenutno. Možda je još uzbudljivije što tamo postoji još jedna velika bela ajkula. Zato što se njihova populacija uveliko smanjuje.

Oušn Remzi, istraživač morskih pasa i konzervator, koja sa svojim verenikom i poslovnim partnerom Olifantom radi na ronjenju u vodama Oahua i na istraživanju u velikom i svetski poznatom naučnom centru za okeanografiju objasnila je da snimaju tigraste ajkule kada su primetili veliku belu ajkulu.

Ona je rekla:

– Videli smo nekoliko tigrastih i onda je ona prišla, a sve ostale ajkule su se podelile i počela je da ide prema čamcu. Upravo je ovaj veliki lepi nežni gigant želeo da koristi naš brod kako bi se počešao o njega. Otišli smo sa izlaskom sunca, a ona je ostajala s nama poprilično tokom celog dana.

Sponsored Links:

Olifant je dokumentovao događaj i video podelio na Instagramu, s natpisom: “Velika bela ajkula”. Video je postao viralan, sa preko 842K pregleda. Procenjuje se da je ogromna velika bela ajkula duga od 6,1 do 6,4 metara, od nosa do repa.

Velika bela ajkula spada u kategoriju ranjivih vrsta, a na Havajima su retki prizor. Remzi je objasnila da je to zbog toga što je voda previše topla u poređenju sa hladnom pacifičkom obalom Kalifornije, gde se hrane morskim lavovima i tuljanima. Njena veličina je rekordna i čini je još ređom jedinkom svoje vrste.

Ipak, zadivljujuća širina naterala je Remzi da veruje da je to stvorenje trudno, piše Healthy Food House.

Ona je dodala:

– Bez reči sam; to je tako slatko; ona je verovatno najzgodnija bela koju sam ikada videla.

– Ne znam koliko ima godina. Ali da bi ona preživjela kroz toliko ribolovaca i bačenih mreža i ribara koji bi je mogli ubiti samo zato što misle da je ona čudovište … to je nešto posebno.

Olifant je u postu na Instagramu napisao:

– Trudim se da zamenim strah naučnim činjenicama i podstaknem zdrav nivo poštovanja prema morskim psima kao #ApekPredatorsNotMonsters, ali i mladuncima… Oni su ajkule i volim ih i poštujem zbog onoga što jesu.

Remzi je takođe izjavio:

Sponsored Links:

– Ne postoji puno simpatija prema morskim psima zbog načina na koji su predstavljeni u medijima i nemaju simpatičan izgled. Ne možete ih mrzeti zbog toga što su predatori. Potrebni su nam za zdrave morske ekosisteme.

Moramo se složiti s tim. Dok ljudi godišnje ubiju između 100 i 273 miliona morskih pasa, od ajkula ima oko pet smrtnih slučajeva.

Ipak, oni su i dalje opasni, pa Olifant savetuje:

Sponsored Links:

– Ako vam se ikad približi velika bela ajkula, na ovaj način želite da reagujete, plivajte polako od nje da biste dali morskim psima prostor u slučaju da je teritorijalna i uvek održava kontakt očima, nikada se ne okrećite i ne ponašajte se kao plen .

izvor: (Healthy Food House/espreso.co.rs)