NAŠI PRECI SU VEROVALI DA OVO DRVO ŠTITI OD ZLIH SILA: Svaka kuća ga mora imati u SVOM DVORIŠTU

1

Breza je drvo koje oslobađa od umora, neutrališe negativne efekte svakodnevnog stresa i doprinosi obnavljanju harmonije

Naši precu su smatrali da ovu biljku posebno treba posaditi u dvorištu! Evo kako deluje na energiju i zdravlje…

Stari Sloveni su verovali da breza koja raste u blizini doma zapravo štiti taj dom, ona je smatrana članom porodice. Drvo breze se smatralo simbolom proleća, čistoće i svetlosti.

U slovenskoj mitologiji Rusalke su bile vodene vile koje su imale bledu kožu lepu kao mesečina. Ako se devojka udavila, postala je sirena. Bile su veoma lepe sa dugom kosom i laganim prozirnim haljinama od magle. Pevali su lepe pesme i svojim glasom i lepotom očarali prolaznike. U vreme Rusalki verovalo se da ove vile igraju u blizni breza. Takođe, postojao je drevni običaj da devojke ritualno idu u šumu sa brezovim vencima u kosi i kitile drvo šarenim trakama, i igrale oko njega i pevale uz njega.

I danas se smatra da ovo drvo ima brojne blagodeti, pa se tako veruje da komunikacija sa bezom koristi pri smanjenju stresa i oslobađanju od negativnih emocija. Breza je drvo koje oslobađa od umora, neutrališe negativne efekte svakodnevnog stresa i doprinosi obnavljanju harmonije.

Breze su se često sadile na ulazu u dvorište kako neželjena energija ne bi ulazila dalje. Čestio su se ispod breza postavljale klupe kako bi ljudi odmarali pod njenom krošnjom, “razgovarali” sa njom i oslobađali se od neprijatnih emocija.

Za brezu se smatra da je drvo koje svetu daje čistu eneriju, ali se vekovima koristi i u narodnoj medicini. U ove svrhe se koriste kora, puoljci i listovi breze. Listovi breze sadrže visoke koncentracije tanina, saponina, gorkih materija, ali i kiseline, smole, vitamin C. U manjim količinama sadrže i eterično ulje, kao i mineralne sastojke kalijumovu so i kalcijum.

U narodnoj medicini se breza koristi kod bolesti urinarnog trakta, peska ili kamena u bubregu, kao pomoć u oslobađanju viška tečnosti iz oprganizma, kod artritisa, visokog pritiska, dijareje, gojaznosti, odnosno za jačanje i imunitet celog organizma. Pre upotrebe breze u ove svrhe neophodno je da se konsultujete sa lekarom.

Najčešće se upotrebljava tako što se kuva čaj od breznog lišća ili se skuplja sveži sok zarezivanjem kore starih breza. Od breze se takođe prave tinkture i mast, ali je pre primene ovih tretmana važno da se konsultujete sa stručnim licem.

Ako se njeni pupoljci pomešaju sa kamilicom, smiljem, kantarionom i medom, dobija se eliksir koji se koristio protiv umora i za obnavljanje energije. Obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutok oko pravljenja i primene ovog eliksira.

Brezina energija dok odmarate pod njenim hladom svakako će vam pomoći da se opustite. Zato sledeći put kada vidite ovo moćno drvo, ne zaboravite da je ono neverovatan dar.

Bilo da želite da upotrebite čaj, sveži sok ili eliksir, obavezno konultujte lekara za savet i primenu!

Izvor: Srbijadanas.rs/Espreso.co.rs

Sponsored Links: