Mičio Kaku, jedan od najpoznatijih fizičara današnjice, autor brojnih bestselera, futurist i čovek koji je nauku približio širokoj javnosti pre nekoliko godina objasnio je u samo nekoliko minuta što to američku ekonomiju čuva od kolapsa.

Posle nedavne Trumpove zabrane ulaska muslimanima iz sedam zemalja ponovno je postala popularna na internetu. Evo šta je Kaku rekao tada.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

„Amerika ima tajno oružje. To tajno oružje je H-1B, i bez H-1B naučni establišment ove zemlje bi se urušio. Zaboravite na Gugl, zaboravite na Silicijumska dolinu, ne bi ni bilo Silicijumske dolinee bez H-1B! A znate šta je H-1B? To je viza za genije!

POGLEDAJTE VIDEO:

„Morate da shvatiti da u Americi 50 posto ljudi koji imaju nekakav doktorat nije rođeno u Sjedinjenim Državama. Na mom univerzitetu, jednom od najvećih američkih univerzitetskih centara, 100 posto kandidata za doktorate su strani državljani.

„Sjedinjene Države su magnet koji guta sve te najveće umove sveta, ali sada se ti ‘mozgovi’ vraćaju nazad u svoje zemlje. Vraćaju se u Kinu. Vraćaju se u Indiju…’ „E pa to se dogodilo zahvaljujući SAD.

Dakle nemojte mi govoriti kako je nauka generator prosperiteta u SAD, maknemo li H-1B vize iz svega srušiće se kompletna američka ekonomija“.

„Zbog toga imamo Ahilovu petu. To je naš edukacioni sistem. Predmeti poput sociologije neće biti ti koji će odlučiti o našem budućem ekonomskom razvoju, o budućnosti Silicijumske doline.

Budućnost će zavisiti o fizičarima, inženjerima, mi ih trebamo sve više, treba nam ih više, a ne manje“, rekao je Kaku.

(Izvor:Kurir.rs)