Kada se priča o ratnim zločinima, često se ne može čuti mnogo o onome što se desilo tokom Zalivskog rata početkom devedesetih.

Možda bi vas iznenadilo da čujete da su najveći zločin u toj borbi zapravo počinile američke snage tokom povlačenja iračkih vojnika. To je danas poznato kao incident nazvan „Autoput smrti“, a desio se u februaru 1991. godine.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Irak je 22. februara 1991. godine pristao na sovjetski predlog o prekidu vatre koji bi omogućio da povuče svoje trupe iz Kuvajta. Međutim, administracija Džordža Buša nije poverovala da je iračka vlada zaista pristala na te uslove.

Tokom noći 26. februara 1991. godine, iračka vojska formirala je ogromnu kolonu i krenula u povlačenje koristeći autoput 80, koji je povezivao Irak i Kuvajt. I onda su ih koalicione snage napale.

POGLEDAJTE VIDEO:

Američka i kanadska avijacija bombardovala je prednji i zadnji deo kolone kako bi se sprečili povlačenje.

U narednih nekoliko sati, koalicione snage bacile su stotine bombi na zarobljene vojnike, ubijajući sve i uništavajući svako vozilo na vidiku.

Kada je sunce sledećeg jutra izašlo, autoput je bio prepun vozila i hiljada tela. Ovaj put je od tada nazvan „Autoputa smrti“.

Američka vlada je odbila da prizna svoju brutalnost i čak je pokušala da prikrije ovaj veoma očigledan ratni zločin.

Uprkos pokušajima SAD administracije da pričaju drugu priču u medijima, istina je na kraju izašla na videlo. Američki komandanti nisu nikada formalno optuženi ili kažnjen za svoje postupke.

Sponsored Links: