Direktorka Helsinškog odbora Sonja Biserko, koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu svedočila u korist Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije, za poslednje dve godine dobila je od zapadnih fondova i ambasada fantastičnih 669.682 evra.

Podaci i dokumentacija do koje je došao Informer pokazuju da je Biserkovoj u periodu od januara 2014. do oktobra 2016. godine na ime donacija sa Zapada uplaćeno čak 516.366 evra i 169.721 dolar.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Najveći donatori njene nevladine organizacije, koja u svakoj prilici pljuje po Srbiji i Srbima jesu nemačke ambasade u Beogradu i Vašingtonu (!?!), kao i Evropska komisija i Stejt department!

Vrh ledenog brega

Tako je Evropska komisija u decembru 2014. godine Biserkovoj u jednoj tranši uplatila čak 105.824 evra. Novac za Helsinški odbor nisu žalili ni američka fondacija NED, švedska NVO Sivil rajts difenders, ali i nezaobilazni finansijer obojenih revolucija i krvavih ratova po svetu Džordž Soroš!

Na spisku „dobrotvora“ nalaze se i Ministarstvo spoljnih poslova Holandije i nemačka fondacija „Robert Boš“.

Sonja Biserko juče nije želela da komentariše ove podatke. Na drugoj strani, analitičar Branko Radun smatra da su ove uplate samo vrh ledenog brega i da je novac koji je Helsinški odbor dobio mnogo veći.

– Ovo su samo vidljivi podaci, a gde su „donacije ispod žita“?! Zapad ne finansira Biserkovu jer im se sviđa već zato što obavlja zadatke. Kao njihov komesar za prepariranje svesti građana Biserkova treba da nas ubedi u genocid u Srebrenici, kao i da smo samo mi Srbi krivi za Kosovo kako bi tako NATO opravdao agresiju 1999. godine – ističe Radun.

Miodrag Linta, šef Saveza Srba iz regiona, kaže da je glavni zadatak Biserkove prikazati Srbe kao agresore.

– Finansijeri Helsinškog odbora insistiraju na poruci da su Hrvati i Bošnjaci vodili odbrambene ratove i bili žrtve srpskih agresora i zločinaca. To dokazuje da jedan deo evropske i svetske međunarodne zajednice namerno izaziva netrpeljivost među narodima u našem regionu – podvlači Linta.

Strani interesi

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac nema dileme da se iza svake strane uplate kriju nečiji interesi.

– Ako je Helsinški odbor dobio sve ovo, zaista je reč o ogromnim ciframa. Mi smo samo jednom dobili novac od Amerikanaca, ali im je ubrzo zasmetalo to što se na našem sajtu nalazi mapa Republike Srpske Krajine. Pošto nismo hteli da „ublažimo“ granice RSK, više nam nikad nisu dali pare. Dakle, jasno je da se iza tih finansijskih stvari krije politika – zaključuje Štrbac.

Sponsored Links: