U prošlosti je bilo ratova koji su trajali izuzetno kratko, a britanski “Independent” je objavio danas listu deset najkraćih, od kojih prednjači Englesko-zanzibarski iz 1896. – trajao je svega 38 minuta.

Te 1896. godine je ratna mornarica tadašnje britanske imperije porazila vojsku zanzibarskog sultana za samo 38 minuta.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Drugo mesto zauzeo je “Fudbalski rat” iz 1969, između El Salvadora i Hondurasa koji je trajao 100 sati. Kao što ime kaže, kao povod su bili neredi posle fudbalske utakmice dve zemlje za Mundijal 1970, a razlog, naravno ekonomski – veliki broj izbeglica iz Salvadora u Hondurasu. Primirje je brzo uvedeno, salvadorska vojska se kasnije povukla ali je konflikt i dalje otvoren.

Treće mesto zauzeo je Šestodnevni rat iz 1967, kada je maleni Izrael je za samo šest dana porazio arapsku koaliciju Egipta, Jordana Sirije i Iraka.

Na četvrtom mestu je rusko-gruzijski rat iz 2008, koji je trajao šest dana od 7. do 12. avgusta, a završio se pobedom Rusije.

Britanski list na peto mesto stavlja rat za nezavisnost Slovenije iz 1991, koji je trajao 10 dana, od 27. juna do 7. jula, u kome su slovenački teritorijalci pobedili do tada naveliko hvaljenu vojsku SFRJ. Rat je završen potpisivanjem sporazuma na Brionima.

Šesto mesto zauzeo je Petrički incident (“Rat zalutalog psa”), granični incident između Bugarske i Grčke iz 1925, koji je trajao 11 dana, od 19. do 29. oktobra. Prema nekim svedočenjima do incidenta je došlo kada su bugarski graničari ubili jednog grčkog vojnika koji je potrčao za svojim psom.

Na sedmom mestu našao se indijsko-pakistanski rat iz 1971, koji je trajao 13 dana. Ovo je samo jedan od brojnih sukoba ove dve zemlje.

Osmo mesto zauzeo je rat koji je trajao samo dan duže, Srpsko-bugarski rat iz 1885, koji je trajao 14 dana, a okončan je porazom Kraljevine Srbije, koja se protivila ujedinjenju Bugarske. Ovog rata se sprski “istoričari” retko sećaju i uverenje u Srba je da “nikada nisu izgubili ni jedan rat”, kao i da “nikada nisu vodili osvajački”. Naravno, opravdanja se uvek mogu naći, pa tako ni kršenje Berlinskog ugovora od strane Bugarske nije loše.

Na devetom mestu našlo se Normansko osvajanje Engleske iz 1066, koje je trajalo samo 17 dana. Vilijam Osvajač je na ostrvo stigao 28. septembra, a pobedu u Bici kod Hejstingsa odneo je već 14. oktobra.

Poslednje, deseto mesto, zauzeo je Gruzijsko-jermenski rat iz 1918, koji je trajao 24 dana, a izbio je zbog graničnog spora nakon otomanskog povlačenja na kraju Prvog svetskog rata.