Nemačka neće pokloniti Srbiji četiri vojna helikoptera „erbas H145M“ kako su nedavno objavili pojedini mediji u Srbiji, piše danas Dojče vele (Duetsche Welle DW).

U vazduhoplovnim jedinicama Bundesvera (Luftwaffe), jedinim u Nemačkoj koje imaju ove helikoptere, za DW je nezvanično rečeno da o donaciji pojma nemaju.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

DW prenosi i zvaničnu izjavu portparolke nemačkog Ministarstva odbrane u Berlinu da „nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundesvera Srbiji“.

Mogućnost da Nemačka pokloni helikoptere Srbiji prvi je u novembru 2016, izneo ministar odbrane Zoran Đorđević, ali nije precizirao o kakvim se letelicama radi.

Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u sredu je objavio da je Srbija dogovorila nabavku devet Erbasovih helikoptera H145M šest za vojsku, tri za policiju.

„Nepotvrđeni izveštaji nagoveštavaju da će Nemačka donirati Srbiji dodatna četiri korišćena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim vazduhoplovnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letelica“, navodi se u tom tekstu koji su potom preneli mediji u Srbiji.

„H145M“ je višenamenski helikopter sa digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter.

Kako danas piše DW, i sama nemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba da joj bude isporučeno do juna ove godine. Prvi su stigli u decembru 2015, a sa Erbasom je potpisan sedmogodišnji „kasko“ ugovor o održavanju.

Stoga nema velike logike u tome da Bundesver nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote.

Bundesver je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 miliona evra.