Mač je star oko 700 godina. Izvađen je iz reke Vrbas, očišćen, restauriran i od sad će se nalaziti u Banja Luci u Muzeju Rebpulike Srpske.

Za sad je je istraživanje u poreklu ovog veoma starog oružja na samom početku, međutim ono što se utvrdili dosadašnjim pregledima jeste da potiče iz 14.og veka te da je neznatno oštećen. Naime, samom maču nedostaje vrh.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Savetnik muzeja Janko Vračar nam je otkrio: “Priča o banjalučkom „Ekskaliburu“ tek je na početku. Pokušaćemo da otkrijemo gde je iskovan, da preciznije odredimo kada je korišćen, da ga dovedemo u vezu sa određenim ličnostima i događajima na prostoru kanjona Vrbas tokom 14. i 15. veka”.

Mač je pronađen nedaleko od srednjevekovnog utvrđenja zvečaj. Ovo mesto je bilo veoma bitno tokom osmanskog osvajanja Bosne i ovde su se vodile žestoke bitke. U blizini se nalazi i selo Rekavice.

Vračar, koji je inače i istoričar, navodi da nam rendgenska analiza nije mnogo pomogla jer se na samom maču ne nalaze nikakve oznake, što veoma otežava rad na pronalasku mesto gdje je iskovan ili ko ga je koristio. Obično na oružju poput ovoga možemo naići na simbole kovnice koje neretko bude u obliku rašljastog krsta, vuka ili Andrijinog krsta.

Mač nije bio izložen vazduhu, te ga je to, zajedno da činjenicom da je bio prekriven sa naslagama sedre, zaštitilo od nekih spoljnih uticaja koji bi mogli veoma loše uticati na samo stanje mača.

Podesetimo se da je nedavno, 2012. godine, pronađen još jedan sličan mač blizu Kozarske Dubice.

Pogledajte video: