Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je najbližim saradnicima nalog da spreme „ponudu za Srbiju“ koja bi podrazumevala ekonomsku saradnju, ali i vojnu pomoć zemlji koju u Moskvi vidi kao „poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu“.

Putinova ponuda omogućiće Srbiji da u kratkom roku postane još ozbiljnija država.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

„Rusiji je jako stalo da Srbija bude što jača i stabilnija država. Predsednik Putin smatra da je sada trenutak da se pred Srbiju, koja je suočena sa strašnim ucenama i pritiscima Zapada, izađe sa ponudom koju neće moći da odbije“, prenosi odlično obavešteni diplomatski izvor Informera, čovek koji je imao lični kontakt sa predsednikom Ruske Federacije.

Kako se saznaje, „ruska ponuda“ neće Srbiju uslovljavati prekidom pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom, a podrazumevaće, pre svega, pomoć u modernizaciji vojske i ekonomije.

„Rusija je spremna da vam isporuči najmoderniju vojnu tehniku, avione, helikoptere, čak i raketni sistem S-300, koji bi bio ključni faktor u odbijanju eventulane agresije. U trenutku kada Amerikanci najavljuju da će Hrvatima pokloniti samovozne višecevne bacače čiji je domet 300 km, Srbija bi mogla da ima adekvatan odgovor“, objašnjava izvor lista.

Prema njegovim rečima, „Putinov paket“ podrazumevao bi i vrlo konkretnu i opipljivu ekonomsku pomoć.

„Moskva je spremna da u Srbiju investira pet milijardi evra u roku od tri godine. Ponudićemo velike investicije u infrastrukturu, železnicu… Posebno velika ulaganja bila bi u gasne elektrane, koje bi Srbiju pretvorile u energetskog lidera regiona. Takođe, rusko tržište bi se potpuno, bez ikakvih ograničenja, otvorilo za sve proizvode iz Srbije“, nabraja sagovornik lista.

Zvanično, niko u Vladi Srbije nije želeo da komentariše ova saznanja.