Nedavno su objavljene tajne beleške FBI iz pedesetih godina prošlog veka koje navodno otkrivaju tajnu o Josipu Brozu Titu.

Naime, 20. aprila 1955. godine, Marijan Džon Markul ušao je u losanđelesku kancelariju FBI-a i ispričao šokantnu priču. Čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci sa početka maja 1955. godine.

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci.

U belešci sastanka agenata FBI-a i Markula stoji da je Markul posetio Jugoslaviju 1953. godine i u dva navrata se susreo s Titom. Prvi sastanak je trajao oko sat vremena, a tom prilikom je primetio da maršal Tito ima po pet prstiju na svakoj ruci.

Markul tvrdi da je pravi Tito izgubio srednji prst i kažiprst leve ruke. Dodao je da je Tito sa kojim je razgovarao ’53. bio obrazovan i odlično je svirao klavir. S druge strane, pravi Tito je bio neobrazovan i koliko je Markul znao, Tito nije znao da svira klavir.

Između ostalog, Markul tvrdi da je Josip Broz bio visok oko 180 centimetara, dok je ovaj “lažni” bio visok tek 160 cm.

Markul je takođe rekao da je čovek koji se u pedesetim njemu predstavljao kao Tito govorio s blagim ruskim naglaskom i da je dosta blago govorio. Pravi Tito govorio je odrešito i oštro.

Markul kaže da je pravi Tito bio dosta bolešljiv i da je imao tuberkulozu pa je nestao u Rusiji 1937. godine. Krajem dvadesetih godina, Markul tvrdi da je razgovarao s pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu.

Nakon prijema kod Maršala 1953. godine, Marijan je posetio udatu sestru u Zagrebu. Poveli su razgovor o tome da li je Tito onaj pravi i složili su se da nije, barem je tako govorio Markul. Sestra je rekla da i ona i muž žive u uverenju da je Tito u Užičkoj 15 bio obični prevarant.

Markul je dodao i da njegov otac Ivan Markul ima slično mišljenje. Ivan Markul i Josip Broz radili su u istom gradu, a Ivan je bio uveren da maršal u Beogradu nije bio isti kao drug Tito – sekretar komunističke partije u Jugoslaviji.

Drugi sastanak sa Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta je Marijana i njegovu suprugu Ingrid maršal gotovo u potpunosti ignorisao.

Nakon tog prijema kod maršala, Markul je satima razgovarao sa Aleksandrom Rankovićem, za koga je utvrdio da je zapravo najmoćniji čovek u Jugoslaviji.

Sponsored Links:

Ranković i Markul navodno su zajedno bili u zatvoru krajem dvadesetih godina prošlog veka zbog sindikatskog delovanja i tokom tog vremena su se zbližili. Zbog toga je Markul Rankoviću otvoreno rekao da zna kako je Tito u susednoj sobi lažnjak.

Optužio je i jugoslovenske vlasti za saradnju sa Sovjetima i rekao da će u roku od četiri ili pet meseci svima to biti i više nego očigledno.

Nastavio je sa optužbama i rekao da je čovek koji se predstavlja kao Tito zapravo ruski agent i poslušnik Sovjetskog saveza.

Markul je sam rekao da je proveo nekoliko godina u Rusiji i da mu se čini da je video mnoge ruske agente na ulicama Jugoslavije. 1930. godine je otišao u Rusiju i mislio je da je društvo dobro uređeno, ali je uhapšen zato što nije ispunjavao radne kvote.

Američkim agentima ispričao je da je tek tri godine kasnije pobegao iz Rusije i to preko Sibira.

(Izvor: bktvnews.com/Express.hr)