U njemu čak postoje katolička i srpska pravoslavna crkva, takođe pod zemljom.

Da ljudi sa naših prostora žive širom sveta nije nova vest, tako da ne čudi kada za srpsku emigraciju pročitamo da se naselila na vulkansko ostrvo, da raznosi picu u surovim uslovima Aljaske, ili živi pod zemljom u gradu gde temperatura ne pada ispod 50 stepeni Celzijusa.

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

U pitanju je rudarski gradić Kuber Pedi na jugu Australije, koji na aboridžanskom označava “belog čoveka u rupi”.

Ovaj grad predstavlja prestonicu opala, a svi njegovi žitelji (oko 1.700 duša) stanuju pod zemljom.

Rudnici opala, inače dragog kamenja, očigledno su prijemčivi za život na viskom temperaturama, tako da nas ne iznenađuje što ovo mesto jeste dom za stanovnike iz Srbije, ali i Hrvatske.

U njemu čak postoje katolička i srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Iliji, takođe pod zemljom. Crkvu krase i prelepi vitraži, kroz koje se prelama spoljna svetlost, kao i statue svetaca isklesane u steni.

Inače, najveći problem u ovom mestu je nedostatak vode. Meštani žive u kućama koje su uklesane u stenama, tu su tri spavaće sobe, dnevna, kuhinja i kupatila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nekretnina pod zemljom košta skoro isto kao i ona na površini. Bez preke potrebe, čovek ne mora da izlazi na svetlost dana, a najbolje od svega je da ako želi da proširi stan, jednostavno može samo da iskopa novu prostoriju.

(Izvor: Telegraf.rs)